ФАО ще помогне на 4 държави от Югоизточна Европа да намалят загубите на храни

Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

ФАО започна да работи с четири страни в Югоизточна Европа, за да разработва стратегии за намаляване на загубите на хранителни продукти и хранителните отпадъци.

Основната цел на сътрудничеството е да се подкрепят Албания, Армения, Бивша югославска република Македония и Република Молдова за подобряване на конкурентоспособността на селскостопанските сектори, подобряване на механизма за устойчиво управление на природните ресурси и смекчаване на последиците от изменението на климата.

Проектът, реализиран от регионалната инициатива на ФАО SAVE FOOD (SAVE FOOD), ще се разработи стратегия за намаляване на загубите на храна и хранителни отпадъци. Освен това се планира провеждането на програми за обучение в областта на обработката след прибиране на реколтата и намаляването на загубите на храни и хранителните отпадъци, създаването на интерактивна мрежа от партньори и стартирането на регионална кампания за повишаване на осведомеността по проблема.

„Продоволствените загуби и хранителните отпадъци намаляват наличието на храни, които имат високо съдържание на микроелементи, намаляват доходите на дребните земеделски стопани – основните производители на хранителни продукти, и увеличават цените на хранителните продукти за жителите на градовете“, заяви специалистът по земеделието и селското стопанство на ФАО Роберт ван Оттердейк, който води инициативата SAVE FOOD в региона. „Като се има предвид липсата на данни за загубите на храни и хранителните отпадъци в тези страни, ФАО ще оцени загубата на храна на етапа след прибиране на реколтата в избрани вериги за създаване на стойност“.

Установено е, че загубите на храна в градинарството и овощарстото се дължат основно на използването на неефективни селскостопански практики, неподходящо оборудване след прибиране на реколтата, лоша пътна инфраструктура и също така поради лошото сътрудничество между участниците в веригата на стойността. Нестабилността на климата, неадекватното планиране и ограниченият достъп до пазарите също често водят до ниски добиви и високи загуби на реколта.

През първото тримесечие на 2019 г. експертите на ФАО ще проведат кръгли маси с участието на всички заинтересовани страни. В страните-участнички ще бъдат създадени и работни страни, които да разработят национални стратегии за намаляване на загубите на хранителни продукти и на хранителните отпадъци.

Освен намаляването на общата наличност на храни с висока хранителна стойност, намаляването на доходите и повишаването на цените, неразумните загуби на хранителни продукти и хранителните отпадъци водят до увеличаване на емисиите на парникови газове и влошаване на отрицателните последици от изменението на климата. По този начин мащабният и сложен проблем на загубите на храни и хранителните отпадъци пряко засяга икономиката, поведението на хората, социалните условия, природните ресурси и много други области.

Leave a Comment