Дават на пчеларите 3,5 млн. лв. de minimis

пчелинът на ГениОт 17 декември 2018 г. до 15 януари 2019 г. пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на ДФЗ-РА. Бюджетът на помощта е 3 500 000 лева. Това реши УС на ДФЗ на свое редовно заседание на 5 декември 2018 година.

Пчелари изчислиха пред Агро Пловдив, че помощта за члелно семейство ще е около 5 лева. Въпреки държавната подкрепа браншът не се отказва от решението си да протестира на 10 декември. По-рано днес ние изислихме, че исканата от производителите на мед помощ в размер на 40 лева на пчелно семейство изисква бюджет от 30 милиона лева.

Подпомагат се пчелари, които притежават минимум 20 бр. пчелни семейства и през 2018 г. са реализирали качествен пчелен мед в съответствие със Закона за пчеларството и Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека. Финансовата подкрепа е част от годишния разход за подхранване на пчелно семейство и има за цел да компенсира направените от пчеларите разходи за зазимяването и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.

Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2016 г.– 2018 г.).

Помощта се предоставя на земеделски стопани, занимаващи се с първично производство на селскостопанска продукция – физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, отглеждащи пчелни семейства, които са регистрирани земеделски стопани, по реда на Наредба № 3 от 1999 г.

Размерът за подпомагане на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления за кандидатстване по помощта. Срокът за изплащане на помощта ще бъде определен след вземане на решение от УС на ДФЗ през 2019 г. и утвърждаване на бюджета за държавни помощи за 2019 г. Още информация за помощта de minimis за пчелари може да откриете на сайта на ДФЗ.

 

Leave a Comment