Т. Дончев иска до 20 декември министрите да кажат с колко ще съкратят администрацията

Томислав ДончевДнес вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил писма до всички министри в кабинета, в които ги приканва до 20 декември да съобщят какви съкращения ще направят във ведомствата, които управляват – както в министерствата, така и в прилежащите им агенции и други звета. Това съобщи той пред БНТ тази вечер.

Според Дончев фактът, че 10 хиляди щата в държавната администрация стоят незаети, означава, че е налице необходимостта от преоразмеряване. Освен това в последните две години е извършена електронизация на редица от услугите, извършвани от чиновниците, и вероятно част от тях вече са излишни.

Вицепремиерът поясни, че не е наредил на министрите да съкратят с определен процент апарата, а е оставил това на преценката им. Ако министрите не проявят „максимална амбиция“, след 20 декември Томислав Дончев ще поиска от тях орязване на щатовете с определен процент.

Томислав Дончев смята, че за министерските служители няма да е проблем да си намерят веднага работа при това състояние на пазара на труда.

Leave a Comment