ФАО: Цените на растителните масла през ноември най-ниски от 12 г., спад при млечни и зърно

Световното потребление на зърнени култури се очаква да нарасне с 1,3% до 2,649 млн. тона основно заради упортебата му като фураж и за промишлени цели
Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

През ноември световните цени на хранителните продукти намаляха, главно за палмовите и други растителни масла, казаха днес от Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

Индексът на храните на ФАО през ноември е бил 160.8 пункта, което е с 1.3% по-малко в сравнение с октомври и с 8.5% повече от година по-рано. Индексът на цените на хранителните продукти вече е на най-ниското си ниво от май 2016 г.

Индексът на цените на растителното масло на ФАО достигна 12-годишно дъно, което е с 5,7% по-малко от октомври. Изобилие от запаси от палмово масло и изобилие от соево и слънчогледово олио се превърнаха в основен фактор в намаляването на цените в тази категория.

Индексът на цените на зърното на ФАО, който включва цените на пшеницата, фуражното зърно и ориза, намалява с 1,1% през месеца, отразявайки големите обеми на износа на пшеница, повишената конкуренция на износа на пазара на царевица и пристигането на нова оризова реколта.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО намалява за шести пореден месец, този път с 3,3% спрямо октомврийската стойност, тъй като големите запаси и увеличаването на износа – особено от Нова Зеландия – доведоха до по-ниски цени на масло, сирене и сухои пълномаслено мляко.

Индексът на цените на захарта на ФАО се съпротивлява на обща тенденция на спад, като този месец се увеличава с 4,4%. Растежът на котировките за захар отразява главно значителното намаляване на производството в Бразилия, където според последните оценки делът на захарната тръстика, използвана за производство на захар, е намалял от 47,4% през 2017 г. на 35,8%.

Индексът на цените на месото на ФАО беше малко по-нисък в сравнение с предходния месец, като през месеца се повишиха само цените на месото на едрия рогат добитък.

Актуализирана прогноза за производството на зърно 

ФАО пусна също така ново наблюдение „Оферти за предлагане на зърно и търсене на зърно“, в което намали прогнозата си за световното производство на зърнени култури през 2018 г. до 2,595 милиона тона, което е с 2,4% по-ниско от рекордното ниво, достигнато миналата година.

Актуализираните данни не включват неотдавнашното значително преразглеждане от Китай на оценките за производството на зърнени култури, по-специално за царевица, което понастоящем се разглежда от ФАО и за което организацията ще публикува оценка, основана на актуализирани данни, в началото на следващата година.

Световното производство на ориз през тази година може да достигне нов максимум от 513 млн. тона, което е с 1,3% повече в сравнение с 2017 г. За разлика от ориза, ФАО понижи прогнозата си за световното производство на пшеница до 725,1 милиона тона поради по-ниските прогнози за реколтата в Турция и Руската федерация. Прогнозата за световното производство на фуражни зърнени храни също беше ревизирана до 1,357 милиона тона, главно поради по-ниските прогнози за ечемика и соргото.

ФАО очаква увеличение на зимната пшеница в Северното полукълбо, както и увеличаване на производството на царевица в по-голямата част на Южното полукълбо, въпреки че перспективите за евентуално събитие „Ел Ниньо“ водят до влошаване на прогнозите в Южна Африка и съседните страни.

Световното потребление на зърнени култури се очаква да нарасне с 1,3% до 2,649 млн. тона през 2018/19, което се дължи на увеличеното потребление на зърно като фураж и за промишлена употреба.

Според прогнозите световните запаси от зърно ще достигнат 762 милиона тона в края на 2019 г., което е с около 6,5% по-ниско от високите им нива на откриване. Очаква се запасите от царевица да спаднат с 14%, а запасите от пшеница да намалеят с поне 12%. Световните оризови резерви се очаква да се увеличат с 2,7%, достигайки исторически връх от 177 милиона тона.

Намаляването на световния стокооборот за зърнени продукти продължава да се очаква през 2018/19 г., въпреки че спадът, изчислен на 1,1%, е по-малък от очакваното през ноември.

Leave a Comment