Пловдивските пчелари тръгват към София за националния протест днес

пчелни кошери от био фермата на ВладоПловдивските пчелари днес пътуват към София, за да участват в националния протест на бранша, съобщи председателят на организацията „Акация 1899“ Николай Гайдов. Протестът ще започне днес, 10 декември, в 13 часа пред сградата на аграрното министерство.

Обещаната от земеделския министър Румен Порожанов държавна помощ de minimis с бюджет от 3,5 млн. лв. нямаше възспиращ ефект върху пчеларите. Миналата седмица в отворено писмо до земеделското министерство, правителството, еврокомисаря Фил Хоган и Европейския парламент те поискаха de minimis в размер на 40 лв. на пчелно семейство. Предложената от МЗХГ подкрепа ще е в размер на около 5 лв. за пчелно семейство.

„Не само размерът на de minimis ни събира днес в София, а много други наболели проблеми“, коментира Николай Гайдов. Според него най-важно е да се създаде работна група с участието на пчелари от цялата страна и представители на земеделското министерство, която да се заеме с важни действия, които касаят бранша. За откриване на причините за високата смъртност на пчелните семейства е особено необходимо да се създаде национална лаборатория. В момента ако един пчелар иска да докаже, че неразрешената употреба на пестициди е предизвикала масово измиране на пчелите, той трябва сам да финансира изследването, което е на непоносимо висока цена. Затова и не може да претендира за обезщетение на претърпените загуби. Браншът настоява да се криминализира употребата на пестициди, когато тя е с неразрешени продукти или разрешени, но употребени извън регламента.

Пчеларите искат да се обособят като отделен сектор извън сектор Животновъдство, тъй като тяхната дейност е доста по-различна. И да се създаде консултативен съвет по пчеларство. Те настояват и да се предвиди директно плащане за пчелно семейство заради екосистемната услуга по опрашването на селскостопанските и растенията в природата.

 

Leave a Comment