ФАО: 19 млн. души в Европа и Централна Азия гладуват, 200 млн. са затлъстели

В райони с остър недостиг на храна, жените са ощетени
Снимка на ФАО

Снимка на ФАО

11 декември 2018 г. Будапеща / Рим – Повече от 14 милиона възрастни и около 4,7 милиона деца в Европа и Централна Азия са изправени пред остър недостиг на храна според доклад на Организацията за прехрана и земеделие /ФАО/ към ООН. 

2,1% от населението в региона страда от недохранване

Проучването за регионалната продоволствена сигурност и хранене в Европа и Централна Азия през 2018 г. анализира националните данни за калориен прием, недохранване и хранителни показатели като забавяне и изчерпване на растежа, анемия, наднормено тегло и затлъстяване, както и последиците от диети.

Според оценките на ФАО приблизително 2,1% от общото население на региона от близо един милиард са имали остър недостиг на храна през 2015-2017 г., според FIES.

„Въпреки че сериозната продоволствена несигурност в Европа и Централна Азия обхваща около 2% от населението, което е много по-ниско от средното за света, което е 9,2%, тази цифра все още е притеснителна“, каза експертът по политиката на ФАО Ариела Глинни, водещ автор на доклада.

През последните десетилетия регионът като цяло е постигнал значителен напредък в борбата с продоволствената несигурност, но от 2014 г. насам тенденцията за намаляване на недохранването се е променила, а през 2016 г. и 2017 г. в Централна Азия броят на недохранените хора дори се е увеличил.

Първоначалните резултати за региона показват неравенства между жените и мъжете в разпространението на острия недостиг на храна. В страните от Кавказ, Централна Азия и други страни от Общността на независимите държави сред възрастните жени има по-високо ниво на продоволствена несигурност от мъжете.

Обратната страна на непълноценното хранене – затлъстяването

Докладът оценява напредъка на страните в постигането на Цел 2 – нулев глад и подобрено хранене до 2030 г.

Друга ключова точка е, че непълноценното хранене в една или повече от трите основни форми – недохранване, наднормено тегло и затлъстяване, и недостиг на микроелементи – до известна степен присъства във всички страни от региона. Често и трите форми съвпадат, създавайки така нареченото „тройно бреме на непълноценното хранене“.

Милиони хора все още страдат от недостиг на микроелементи. Анемията например е широко разпространена в много страни, включително в страните с високи доходи. Има увеличение на анемията сред жените в детеродна възраст, което е сериозен проблем за общественото здраве.

Увеличаването на броя на хората, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване в региона, също предизвиква сериозна загриженост. Неотдавнашен анализ на Световната здравна организация показа непрекъснато нарастване на наднорменото тегло сред децата и разпространението на затлъстяването сред възрастните в Централна Азия от 2000 до 2016 г. Около 200 милиона души, което съответства на около една четвърт от възрастното население в региона, в момента е със затлъстяване, което представлява сериозен проблем за тяхното бъдещо здраве и благополучие и води до големи разходи в здравеопазването.

Установени са и значителни различия в качеството на храненето между градските и отдалечените селски райони и в доклада се посочват факторите на икономическо и социално неравенство.

Ролята на миграцията, равенството между половете и младежкия фактор

В доклада се разглеждат и връзките между миграцията, пола, развитието на младежта, развитието на селските райони и продоволствената сигурност. В него се подчертава, че регионът на Европа и Централна Азия се нарежда на второ място по света по отношение на притока на мигранти: през 2017 г. броят на международните мигранти в региона е 78 милиона от 258-те милиона мигранти в света.

Миграцията, независимо дали е вътрешна или трансгранична, може да бъде източник на възможности за развитие. През последните години паричните преводи, изпратени от работници мигранти, помогнаха милиони семейства да излязат от бедността и продоволствената несигурност. През 2017 г. потоците от пари в брой в района се оценяват на 44 млрд. долара.

Броят на жените мигранти и младите хора нараства – тенденции, дължащи се главно на безработицата в много страни от региона. Жените представляват 52% от международните мигранти в Европа и Централна Азия, което има важни последици за социалната и семейната динамика и също така засяга уязвимостта на децата, възрастните хора и хората с увреждания.

Докладът се основава на опита на държавите, чиято цел е да определят мерки, насочени към смекчаване на отрицателните последици от миграцията върху продоволствената сигурност и използването на нейния потенциал за развитие. Те включват мерки за подпомагане на връщането на мигранти в страната им на произход и развиване на капацитета на селските райони да предложат алтернативни начини за препитание, за да се избегне принудителната миграция – области, които заслужават повече внимание и инвестиции.

Leave a Comment