Около 750 хил. лв. по пчеларската програма са неусвоени. Пускат нов прием януари

пчелинОколо 750 хил. лв. по Националната програма по пчеларство са останали неусвоени след последния прием на заявления, което бе от 12 до 23 ноември т.г. По тази причина от земеделското министерство са решили извънредно да отворят още веднъж мерките по програмата през януари 2019 г. Това ни информираха пчелари.

От земеделското министерство са призовали пчеларските организации да помогнат за увеличаване на активността на бранша за новия прием, като информират членовете си.

Пчелари коментират, че една от причините за неусвояването на средства е ограничението да се финансират стопанства с до 100 броя пчелни семейства.

2 Comments

  1. ПЧЕЛАР каза:

    Националната пчеларска програма по същество не е в полза на пчеларите – тя обслужва единствено интересите на търговците и производителите на вароациди, кошери, майки и отводки. Тази програма не повишава доходите на реалните пчелари, напротив – всички неизбежни разходи непрекъснато се увеличават

  2. зс каза:

    Парите по пчеларската програма, които се отпускат за отводки и пчелни семейства не отиват при пчеларите, а отиват в джобовете на лицензираните производители на отводки и майки. СРАМОТА. За една отводка Дадан блат на 3 пити искат 120 лева, а истинската стойност на отводка с 3 пити и майка е 60 лева,3 пити с пчели по 15 лева-45 лева и майката 15 лева общо 60 лева. Останалите 60 лева за какво са просто не знам. Става така, че е по-изгодно да си закупиш всичко от нелицензиран производител и въобще да не се занимаваш с тези програми. Изобщо нещата така са направени, че няма смисъл да се кандидатства по пчеларската програма за отводки, защото по- добре за 200 лева да си купиш кошер с пчелно семейство. На края на сезона ще извадиш 20 кг. мед по 4 лева-80 лева приход. Ако си купиш отводка за 120 лева ще ги развиваш цяла година и накрая няма да извадиш една троха мед. Заключение- ако купиш 50 отводки по 120 лева това е равно на 6000 лева, имаш 80% по програмата, влагаш собствени пари 1200 лева плюс данък 400 лева ,за рамки и основи още 600лева стават 22000 лева.А ако си купиш кошерите без програмата по 200 лева , 50 кошера -10000 лева , вадиш 1000 кг. мед -4000 лева и кошерищата ти остават плюс. Така че, горе, моля осъзнайте се ! Искате ли да се развива пчеларство в България или не? Субсидията по НПП да се раздава на база пчелно семейство и КОИ ОТ КАКВОТО ИМА НУЖДА ТОВА ДА СИ КУПИ БИЛО ТО ХРАНА ,ЛЕКАРСТВА,ИНВЕНТАР,МАЙКИ,ОТВОДКИ И.Т.Н.

Leave a Comment