Енергиен инфаркт всеки ден между 10 и 5 часа? Невъзможно е!

Българската фотоволтаична инсталация се закани да съди ЕСО
Никола Газдов

Никола Газдов

„Няма опасност от срив на енергийната система на страната“, твърди председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. Производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници поискаха среща с енергийния министър Драгомир Стойнев заради продължаващите ограничения в производството й. Срещата обаче няма да се състои днес, както настояха от ВЕИ-бранша, обяви пред БНР председателят на асоциацията.

„За последните три месеца Електроенергийният системен оператор (ЕСО) преценява около 20 пъти, че системата е пред срив точно между 10.00 и 5.00 часа. Това е все едно да отидете на доктор и той да ви каже – всеки ден между 10 и 5 вие сте застрашени от инфаркт. Повярвайте ми България няма проблем между 10.00-0 и 5.00 часа да овладява енергийната си система. И Стойнев и Орешарски могат да направят сметка дали България ще може да привлича чуждестранни, пък и местни инвестиции, за да се задвижи отново икономиката, ако продължава да третира вече направена инвестиция за 5 милиарда по този начин, а именно да се налага институционален тормоз на едни производители в енергетиката“, каза той. Никола Газдов каза, че скоро ще се наложи ЕСО да доказва твърденията си в съда, което ще доведе до санкции.

Новата ДКЕВР: За 5 месеца сме изнесли едва 1.5 млрд. киловатчаса  

Анжела Тонева, шеф на ДКЕВР

Анжела Тонева

На първото задесание на новосформираната Държавна комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) председателят Анжела Тонева заяви, че не може да обещае цената на електроенергията да е такава, каквато я иска правителството. Еленко Божков, един от новите членове на комисията, обясни, че се прави всичко възможно за запазване на цената на тока и стимулиране износа на електричество: „Ситуацията сега далеч не е розова. Установихме, че ние изнасяме около 100-150 мегавата и някои транзитни около 250 мегавата, което е довело до износ на електрическа енергия от 1.5 милиарда киловатчаса за първите пет месеца на годината. За сравнение ще ви кажа, че в добри години България, такава е 2011-а година, е изнесла 10 милиарда киловатчаса. Сега за петте месеца имаме само 1,5 милиарда киловатчаса. Значи правим разчетите и работим така, че да можем да дадем възможност за износ от страната на 5 милиарда киловатчаса“, каза той.

 

 

Leave a Comment