Екипът на БАСФ за новия бизнес с рапични семена и предизвикателствата през драматичната 2018 г.

Световният лидер в химията предпочете да инвестира в семенарската индустрия, продавайки бизнеса си от строителна химия
Кореновите и базични гниенета, кафявата ръжда и масовото заплевеляване при житните култури заплашиха добивите в пшеницата тази година. Какви са поуките? 

Ваня Горчева

Световният лидер в химическата индустрия БАСФ направи две важни сделки тази година. Първо, немската компания обяви, че ще продаде бизнеса си в строителната химия. Второ,  реши да се фокусира в земеделието, закупувайки множество изследователски производствени бази и заводи, заети в производството на качествени семена. „През 2018 г. ние финализирахме сделка за 7,6 млрд. долара и към БАСФ се присъединиха много нови служители – над 4 500 човека по света. Така на практика навлязохме в семенарския бизнес.“ Това информира земеделците по време на 8-ия Национален Агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Ваня Горчева, Мениджър за България и Западни Балкани на БАСФ – Решения в земеделието.

„Инвестиционното решение на БАСФ за нас е ново доказателство за това, че земеделието ще продължава да бъде важна индустрия за бъдещето на човечеството“,  посочи тя.

„За БАСФ България това е едно ново начало, тъй като оттук нататък ние ще имаме достъп до семена за полски култури. Хибридна пшеница ще се появи на българския и на световните пазари след няколко години. Достъпът до зеленчукови семена с фирма Нунхемс, продуктите за третиране на семена, тоталните хербициди, изследователските центрове ни дават платформа, която в ерата на дигитализацията ще бъде все по-важна за успешното земеделие за в бъдеще“, обобщи мениджърът.

Новите активи на БАСФ поставят фирмата на първо място в глобалния пазар на семена рапица. През август тази година, когато сделката бе финализирана, ситуацията у нас не е изглеждала обнадеждаваща, тъй като складовете на земеделците вече били пълни с рапични семена за предстоящата сеитба, разказа за тревогите на екипа в разгара на лятото мениджърът на БАСФ. След като новата генетика рапица от линията ИнВигор била представена на фермерите, мнозина се отзовали на предложението да я тестват на полетата си. „Нашата цел оттук нататък ще бъде ние да изберем от новата генетика най-подходящите хибриди рапица. И така, заедно с растителната защита, с която разполагаме, да направим нова стъпка в добивността на тази толкова красива и най-трудна за отглеждане култура в България“, поясни Ваня Горчева.

Дилян Димов, бизнес лидер семена: Виждам висок потенциал в хибридите от линията ИнВигор

Дилян Димов, бизнес лидер при семената

Новият човек на БАСФ, който ще е бизнес лидер семена – Дилян Димов, информира земеделците, че ИнВигор предлага последно поколение рапични хибриди. Линията е сравнително неизвестна на българския пазар, но не и на световния. „За създаването на тези хибриди са се трудили огромен брой генетици, които са били натоварени със задачата да създадат хибриди, достатъчно приспособими към климатичните условия. Затова не се поколебахме да ги разположим до най-разпространените хибриди на пазара, за да можем в най-кратки срокове да докажем, че нашата генетика има потенциал и сила. Дотук тази генетика защити на 100% името на ИнВигор на места, където имаше изключително голям стрес – било от суша, било от инсекти. И в първия момент, в който семената получиха по-благоприятни условия от природата, те стартираха и се развиха изключително бързо. Нямам съмнение, че ИнВигор в кратък период ще стане един от предпочитаните избори на българските фермери“, заяви Димов. Той добави, че е уверен в това, тъй като с разработването на тази генетика се е заел именно екипът на БАСФ, който ще намери най-добрите, приспособими и удачни варианти за българските земеделци.

Дилян Димов разказа за себе си, че е агроном, работил досега за две големи земеделски компании в Добрич и Варна, а по-късно и във водеща семенарска фирма.

Мария Неделчева, търговски мениджър: Заразите с коренови и базични гниенета имат синдромен характер

Мария Неделчева, търговски мениджър

„Ако не се поучим от това, което е минало, няма как да вземем правилни решения за в бъдеще“. С тази поука Мария Неделчева въведе земеделците в темата коренови и базични гниенета, която бе особено актуална през отминалата стопанска година. Тези заболявания бяха провокирани от нетипичните климатични условия.

„Има много причинители на кореново и базично гниене. Те имат т. нар. синдромен характер. Много често, вземайки проба от едно поле, можем да открием два или три причинителя. Заразата се запазва както в почвата с растителните остатъци, така и се пренася чрез заразен посевен материал. В зависимост от благоприятните климатични условия за развитието на тези причинители имаме много дълъг период през вегетацията, през който растенията могат да бъдат заразени. Най-вредоносни са ранните зарази, които започват още през есента, но и късните не са за пренебрегване“, обърна внимание търговският мениджър.

Неделчева посочи, че борбата срещу тези заболявания трябва да е комплексна: да се прилага сеитбооборот, да се използват здрави семена, посевите да са добре нахранени, да се спазва срокът за сеитба. Заедно с това фермерите трябва да приложат и подходяща химия. Един от сигурните помощници срещу гниенетата е Систива, която действа заедно с обеззаразяването на семена, и като протектор през първите месеци на вегетацията. Напролет третиранията трябва да продължат.

Две са активните вещества, които биха могли да бъдат помощник срещу кореновите и базични гниенета. Това са Ксемиум– най-новият SDHI на фирмата, който в Систива започва превенцията още със сеитбата и поникването на младите растения. Другото важно активно вещество е  метрафенон. „Колеги, запомнете го, ще ви е нужно занапред“, обърна специално внимание Мария Неделчева. Тя допълни, че фермерите са го използвали, тъй като метрафенонът присъства в продукта Капало. „Това е най-доброто активно вещество за борба с брашнеста мана и базично гниене като превантивен контрол“, увери тя.

Търговският управител поздрави земеделците, които са започнали новата стопанска година със Систива. Тези, които са избрали Систива на 150 мл имат възможността да направят още едно единствено третиране с Приаксор при поява на флагов лист. Те могат да завършат вегетацията, използвайки Ксемиум в Систива в началото, и Ксемиум със стробилурин през вегетацията с Приаксор.

За избралите Систива на 75 мл, възможностите са да направя едно малко по-късно третиране с икономичен клас фунгицид – Танго на 80 мл/дка. Впоследствие, ако в посевите се проявят коренови и базични гниенета, земеделците могат да заложат на Капало. „Капало е еталон в Германия, две трети от немските фермери залагат на него за първо третиране. Кореновите и базични гниенета придобиха толкова голям мащаб откакто западната селекция навлезе на българските полета. Тази селекция идва от страни като Германия и Франция. Абсолютно закономерно е Капало да бъде първия избор на фермерите.  Като второ третиране може отново да заложите на Приаксор. Тоест започвате с Ксемиум в началото, метрафенон в средата и завършвате отново с Ксемиум“, обобщи препоръките си специалистът.

Тодор Евтимов, технически мениджър: Кафявата ръжда заразява и при сухо време

Тодор ЕвтимовКафявата ръжда се появи повсемество в пшеничните посеви през 2018 г. „Повечето се питаха как след снежен март и сух април това заболяване се появи?“, цитира най-честият въпрос на зърнопроизводителите през месец май Тодор Евтимов. Той поясни, че болестта заразява чрез спори и в широк температурен диапазон. За кафявата ръжда не са необходими обилни дъждове. Капка роса е абсолютно достатъчна, за да я провокира.

Въпреки че повечето земеделци са третирали стандартно в края на април или началото на месец май, болестта се появила в първата половина на май. Причината за неочакваната зараза е в дългия инкубационен срок на причинителя – от 5 до 18 дни, обясни Евтимов. Което означава, че, когато третиранията са извършени, болестта най-вероятно е била вече в растенията. Третирането е ограничило разпространението, но не и там където заболяването е засегнало листа. „Ако не бяхте напръскали, ситуацията щеше да бъде доста по-зле“, успокои аудиторията техническият мениджър. „Не подценявайте ръждата. Почти всяка година тя се появява в началото на месец май. Обследвайте посевите и третирайте. Моята основна препоръка е да използвате Приаксор и Диамант Макс, които имат контрол върху болестта“, бе съветът му към фермерите.

Десислава Драгнева, търговски представител за Североизточна България: Не подценявайте  избора на хербицид!

„Изборът на хербицид дълги години се беше превърнал в абсолютна рутина. Избираме продукта между другото, виждаме, че плевелите остават на полето, а те си вземат по малко от реколтата до следващата година, в която отново подхождаме по същия начин“, обърна внимание на темата за плевелите Десислава Драгнева. Тя поясни, че именно неглижирането на проблема е предизвикало намножаване на  плевели като мак, лепка, видове великденчета, теменужка и много други. Точно в необичайната като климат 2018 г. в полета, в които не се е извела борба с правилните хербициди, е имало изключително силно прореждане на посевите. „Биатлон 4Д е решение за посочените плевели и за още над 85 други. Хербицидът работи още от ранна есен от малко трето листче до напълно формиран флагов лист. Има опожаряващо действие към плевелите и е нежен към житните култури“, посочи качествата на продукта Десислава Драгнева.

Ваня Горчева, Мениджър за България и Западни Балкани на БАСФ – Решения в земеделието: Обърнете внимание на Пулсар Плюс, единствената Имазамокс формулация с гъвкави дози на приложение – за икономически и агрономически предимства.

„Ние, българите, винаги искаме по-хубавото да е по-евтино. Това много рядко се случва, но се случва. В нашата листа има два продукта. Ще спомена само единия, който няма да представим днес. На нашите технически срещи и на срещите ни с търговските представители следващата година обърнете внимание на Пулсар Плюс, защото това е на практика новият хербицид, който надгражда. Обърнете внимание на продукта, не защото ще му свалим цената. А защото той като химия, комбинация, активно вещество и формулация ни дава тази флексибилност (гъвкавост – б.р.), която води до икономически и агрономически предимства“, посъветва фермерите Ваня Горчева.

В заключение тя акцентира на интересна характеристика на поведението на земеделците. „Има два вид фермери: инвестиращи и спестяващи. И двата типа фирми ценят парите и капитала. Имат обаче различно поведение, когато управляват ресурсите си. Когато инвестиращите си дават парите за нещо, без значение какво е то, много внимателно преценяват каква е добавената стойност. Спестяващите търсят оптимизация на ресурсите, когато правят определени разходи. На всички ни е ясно, че всеки един от нас в един момент е един, а в следващия – друг, особено с все повечето предложения и експерти, които се намножават, и с опциите, които предлагат. Важно е човек наистина да си цени парите и да ги инвестира там, където ще получи повече. Ние от БАСФ сме тук, за да подкрепим всяко едно поведение.

От името на БАСФ Ваня Горчева пожела на земеделците много нови успехи през 2019 г. “Искрено се надявам, че сега със снеговете и с влагата, която имаме по полетата, пшеницата ще се възстанови, и искрено се надявам догодина икономическите резултати във вашите стопанства да бъдат по-добри!“

Leave a Comment