БАСФ: Нашите предимства са в силното портфолио и качествата на хората ни

Изпращаме трудна година, в която хората, които се опитаха да спестят, не постигнаха рентабилност

Интервю с Ваня Горчева, Мениджър за България и Западни Балкани на БАСФ – Решения в земеделието

Ваня Горчева

С какво екипът на БАСФ в България ще запомни 2018 г.?

Светът се променя с изключително бързи темпове и те неминуемо ще касаят и земеделието. Добрата новина е, че земеделието става все по-актуален отрасъл и с все по-голямо значение за човечеството. БАСФ продължава да инвестира именно в тази посока. През 2018 г. направихме една от най-големите сделки в световен мащаб и в историята на компанията, а именно – закупихме много широка гама от хибриди. Влязохме в бизнеса със семената. Придобихме дигитална платформа, която също ще има изключително важно значение в близките години.

Относно предизвикателствата в България, е факт, че 2018 г. се оказа една от най-трудните години по отношение на земеделието. Някои колеги казват дори, че не си спомнят друга толкова тежка година. Това бе най-вече поради климатичните условия – дълга топла зима, след това сняг през март. После дойдоха дъждовете и след тях отново ни удари сушата, която  породи през есента несигурността на земеделците дали ще поникнат рапицата и житните култури.

По отношение на растителната защита, това, което беше много интересно, е, че през пролетното засушаването имаше колеги, които се опитаха да спестят от второ фунгицидно третиране. Тяхната цел да оптимизират разходите в стопанствата е разбираема при всички предизвикателства, които посрещнаха. Само че това, което се оказа независимо от сухото време, бе кафявата ръжда.

Тя се появи дори и след третирания с фунгициди, които бяха закъснели.

Какъв е изводът?

Интензитетът в българското земеделие по отношение на производство на пшеница и ечемик е вече на такова ниво, че ние не можем да си позволим да оптимизираме или по-скоро да спестяваме от третиранията с фунгициди. Житните култури трябва да се опазват от началото до края на вегетацията.

В България, за наше щастие, все още сме на две фунгицидни третирания.

А знаем, че в много държави фузариумът например е сериозен проблем и там се налага трето фунгицидно третиране. Второто фунгицидно третиране у нас е изключително важно, за да се опази културата от ръжди. Предизвикателства са новите болести, които навлязоха на нашите полета заедно с новата генетика. За нас е привилегия, че продължаваме да имаме много силно портфолио в тази култура и че можем да предложим много добри решения. Имаме около 5-6 фунгицида, които са на различни цени. За 2019 г. ще продължаваме да бъдем много адекватни на ситуацията в България не само с качеството на продуктите, но и с цени, които да отговарят на възможностите на българските земеделци.

Принципно пазарът на растителната защита е надолу в България надолу през 2018 г., но това е съвсем естествено. Категорично мога да кажа, че хората, които се опитаха да спестят, в крайна сметка не постигнаха рентабилност. В други случаи имаше забавяне с някои мероприятия, което пък рефлектира в добивите. Но като цяло смятам, че добрите земеделци опазват културите си през цялата вегетация, защото имат достатъчно добър опит, за да знаят че земеделие на открито без защита на културите не може да има успех.

По този повод мога да кажа, че има два вида агробизнесмени.

Единият вид са инвестиращите с поведение на инвеститори, а другият вид са с поведение на спестяващи или оптимизиращи действията си чрез съкращаване на разходи. Установено е, че инвеститорите са тези, които устояват на всичките предизвикателства, които се случват в земеделието. Но много трудно можем да твърдим, че едно стопанство има само от едното или от другото поведение. Всеки един от нас в решенията си, в желанието си да оптимизира, да инвестира, да търси по-добрите решения, понякога е инвеститор, понякога спестяващ. За мен е много важно човек да може да намери добрия баланс. Всички ние ценим парите и е изключително важно, когато решаваме да ги инвестираме в нещо, наистина да сме убедени, че тази инвестиция ще ни даде добавена стойност.

Как стартирахте бизнеса със семена на БАСФ у нас?

Оказа се, че БАСФ става световен лидер в семената рапица с тази сделка. През този август, когато ние всъщност закупихме този бизнес, много бързо успяхме да се организираме и отново да намерим съмишленици в лицето на българските земеделци. Те, макар и на много малко декари, разбира се тестово, каквато е нормалната практика, когато се внедрява нов хибрид, насяха семена от линията ИнВигор. Това, което виждаме към момента е, че хибридите се представят добре, въпреки изключително тежката есен. Имаме и много нови хибриди, които предстои да бъдат включени в търговската ни листа. Нашата основна цел ще бъде да тестваме много внимателно в партньорство с българските земеделци, качествата на тази нова генетика. Искрено се надяваме, че

в един не много далечен ден, ще можем да предложим много добро портфолио от семена рапица и растителна защита,

и ще можем да бъдем още по-полезни в тази култура. Тепърва предстои да изясним каква ще бъде офертата, но със сигурност ще търсим синергия между семената и растителната защита. Ще предложим на пазара най-доброто, с което разполагаме към момента в нашата листа. И времето ще покаже.  БАСФ придоби също така и фирмата Нухемпс, която е един от лидерите в семената на зеленчуци. Ще имаме и хибриди пшеница, но това предстои. Започваме със сериозен фокус в рапица.

Свидетели сме на все по-ожесточената конкуренция между големите европейски и световни фирми, които обслужват земеделието. Това се вижда и у нас. Избройте три качества, с които БАСФ в България ще запази водещата си позиция?

Принципно, пазарните дялове са хубаво нещо, защото показват доверието и представянето на продуктите, особено, когато те са устойчиви. Не е гордост да постигнеш рекорд за една година. Гордост е, когато можеш да го задържиш за дълго време. В този смисъл портфолиото на БАСФ е първото, което ще кажа, че е с много голямо предимство в растителната защита. Неслучаен е фактът, че

повече от 10 години ние сме пазарен лидер с почти два пъти повече продажби отколкото фирмата след нас.

Това е един много устойчив успех. Убедена съм, че тази преднина ще продължава и занапред, защото ще имаме нови продукти. Вече започнахме да внедряваме някои от тях. Тоест, по отношение на портфолиото, ние ще останем много силна химическа компания за много пазари. Влизаме със семената и това разширява портфолиото.

Второто и третото предимство са хората. Защото всичко се прави от хора. Във всеки един бизнес изключително важни са две неща за мен. Едното е експертността. Човек трябва да разбира от това, с което се занимава, особено когато съветва и влияе на чужди бизнеси и чужди пари. Това е основен фокус за БАСФ. Всички млади колеги, които влизат във фирмата, задължително работят заедно с по-опитни хора. Много е важно да имаме висока агрономическа експертност. Трябва да познаваме добре конкуренцията, за да можем да разбираме къде се намират нашите препарати и да можем да разбираме какви са адекватните цени за тяхното предлагане в България. И второто нещо, което за нас е много съществено, е ентусиазмът и коректността на хората. Човешката коректност. Може да си най-добрият професионалист, но когато гледаш в краткосрочен план и тези основни човешки качества ти убягват, това не е полезно за твоите партньори.

Какво ще пожелаете на земеделците за 2019 г.?

За мен най-важното е да сме здрави. Да имаме малко повече късмет с климата. И още едно важно пожелание към фермерите: Да имат около себе си добри съветници.

Забележка: В интервюто са използвани въпроси и на други медии

Leave a Comment