Днес е празникът на св. Данаил – началникът на вавилонските мъдреци

sv. Daniil7Православната църква днес почита Свети пророк Данаил. Според народния календар, в деня на пророка празнуват всички жени, които скоро са раждали или ще раждат, както тези, които имат малки деца. Месят се питки и отново се раздават, за да е плодовита годината.

Името на светец е свързано с вавилонския цар Навуходоносор, който сънувал загадъчен сън, смутил душата му. Но като се събудил, царят забравил какво точно е сънувал. За да премахне тежкото впечатление, което оставил сънят у него, той повикал при себе си халдейските учени и сънотълкуватели, като им казал, че иска да разберат какво точно е сънувал и да му разтълкуват значението на съня.

Никой, разбира се, не могъл да стори това. Тогава царят се разгневил и осъдил всички вавилонски мъдреци. Застрашен от такава участ бил и Данаил заедно с други трима – Ананий, Азарий и Мисаил. Пророкът помолил царя да им даде няколко дни отсрочка, надявайки се на Бога, който молел да му открие тайната. Бог чул молитвата на Данаил и тримата му другари, и насън им открил всичко, което трябвало да знаят – какъв е бил сънят, забравен от царя и какво точно означава.

Сънят предсказал падането на много царства и началото на вечното царство, което щяло да се открие след идването на Иисус Христос. След като Данаил обяснил съновидението на цар Навуходоносор, той, удивен от неговата мъдрост, му поверил една от най-важните длъжности в държавата – началството над всички вавилонски мъдреци. По ходатайството на Данаил, и неговите другари получили високи държавни длъжности.

Днес имен ден празнуват всички, които носят името Данаил (означава Божи съд), Даниел, Даниела, Данко.

Leave a Comment