От днес започва продажбата на електронни винетки, трактори и комбайни остават в разрешителен режим

danak_avtomobiliДнес, 17 декември, от 14 часа започва продажбата на новите електронни винетки за МПС. Те могат да се закупят през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение или през терминали за самотаксуване, които ще са 500 в цялата страна, предимно в бензиностанции. Плащането ще е възможно с дебитна или кредитна карта, както и с карта за гориво. Ще е възможно стикерите да се закупят и по обичайния начин – в бензиностанции, където служителите ще извършат регистрацията на автомобила ви.

 

За предвижването на трактори и комбайни няма да се изискват електронни винетки. Те, както и досега, ще се движат с годишни разрешителни, съобщиха за Агро Пловдив от АПИ.  

Днес в 14 часа пред медиите ще бъде направена демонстрация как се извършва регистрацията. Най-важното в случая е шофьорите да попълнят правилно пълния номер на автомобила си. Те трябва да посочат и имейл, на който ще получат информация за срока на валидност на винетката, датата на стартирането й и номера на автомобила, за който има платен стикер. 

Целогодишните винетки за 2018 г. ще важат до 31 януари догодина, след което шофьорите трябва да преминат към електронна винетка за 2019 г. Ако винетката от тази година е валидна и след 31 януари, шофьорите ще могат да я конвертират в електронна.

Цената на винетките се запазва. За леките автомобили годишната е 97 лв., тримесечната 54, едномесечната 30, седмичната 15, а за един уикенд 10 лева.  

Leave a Comment