До 1 февруари 2019 г. ще бъде изплатена втората вноска за загуба на доход по лозарската програма

лозя на шато Ветровитите хълмовеДо 1 февруари 2019 г. ще бъде изплатена втората вноска по финансовата помощ за парично обезщетение за загуба на доход по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2014-2018 г. Това е посочено в Преходните и заключителни разпоредби на Проекта за промени в Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. Проектът е публикуван за обществено обсъждане до 14 януари 2019 г. на страницата на МЗХГ. След обнародване на наредбата обезщетенията за загуба на доход ще се изплащат на една вноска в сроковете и по реда на чл. 28, ал. 2 от Наредба 2 от 2014 г. С това ще се освободят  ангажирани средства от финансова 2020 г. и ще се постига ефективно  управление  на бюджета на националната програма за подпомагане по финансови години, посочва в мотивите си към проектонаредбата зам.-министър Лозана Василева.

В проекта за изменение и допълнение на Наредба 6 се прецизират текстове, уреждащи изискванията към кандидатите за подпомагане по мярка „Популяризиране в трети държави“. Изяснен е  начинът на доказване изпълнението на критериите за допустимост. С изменението отпада условието професионалната организацията да бъде създадена най-малко две години преди подаване на проектното предложение, тъй като финансовият и технически капацитет, посочени като изискване в Делегиран Регламент 2016/1149 на Комисията, могат да се докажат чрез самата организация и/или членовете, участващи в промоционалния проект. От определението отпада условието организацията да покрива пазарен дял, тъй като такова изискване съществува за всички кандидати за подпомагане по мярка „Популяризиране в трети държави“ и то може да бъде доказано от самата организация и/или от членовете, участващи в промоционалния проект.

Предвижда се кандидатите за подпомагане, които се явяват възложители по смисъла на Закона за обществените поръчки, да провеждат съответните процедури за избор на изпълнител за дейностите по проекта. Държавен фонд „Земеделие“ ще извършва контрол по провеждането им. 

Leave a Comment