Фермерите получиха общо 2,5 млрд. лв. тази година, 2019-а ще е трудна за овцевъдите

Догодина ще бъдат отворени 9 мерки с общ бюджет от 141 млн. евро

Общо 2, 475 млрд. лева са изплатени на фермерите през 2018 г.  По всички схеми на директните плащания са преведени 1,521 млрд. лева, по Програмата за развитие на селските райони са изплатени в левова равностойност 520 милиона. Държавните помощи са в размер на 305 милиона лева, съобщи на пресконференция аграрният министър Румен Порожанов. Той е убеден, че през тази година България няма да загуби никакви средства по Програмата за развитие на селските райони.

Румен Порожанов припомни, че през тази година има две одобрени държавни помощи в сектора – за Румен Порожановмалки мандри и за Global G.A.P. – сертификат, който производителите на плодове и зеленчуци трябва да притежават, за да могат да реализират продукция в големите търговски вериги.  Министърът съобщи още, че в момента заедно с производителите на плодове се работи и върху възможностите за помощи за малки камери за бързо замразяване, сушилни и други съоръжения, с които да се подпомогне процесът по запазване на плода веднага след беритба.

Сред важните законодателни инициативи през 2018 г., които минаха при широк обществен интерес, са промените в законите, свързани с поземлената собственост, арендата и ползването на земя. Един от акцентите е ограничаването на продължителността на договорите за ползване, каза министър Порожанов.

Много промени бяха направени и по отношение на биологичното производство с цел да се въведатПорожанов, Василева, Кръстева допълнителни изисквания и към преработватели и търговци, и към контролиращи. Така контролът ще бъде по-ефективен и качествен и ще гарантираме повече прозрачност по веригата, което е важно за потребителя, увери зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. Тя посочи, че се предвижда да има информационна система от база  данни за биопроизводството с цел по-добро проследяване.

„На сайта на министерството днес е качена индикативната програма за приемите през 2019 г. по Програмата за развитие на селските райони. Ще бъдат отворени 9 мерки с бюджет от 141 млн. евро“, съобщи зам.-министър д-р  Лозана Василева.  Подмярката за иновации 16. 1 ще  бъде отворена в началото на следващата година. През 2019 г. предстои стартирането на подмерките 6.3 – насочена към малките земеделски стопанства, 7.3 за създаване на широколентова инфраструктура в малките населени места, 7.6 за дейности по възстановяването на сгради с религиозно и културно значение, както и подмярка 1.1 за  получаване на професионално обучение. Относно Програмата за развитие на селските райони зам.-министър Лозана Василева заяви, че през 2018 година е имало 18 приема. Постъпили са общо 4700 проекта. Бюджетът по отворените приеми е бил в размер на 662 млн. лв. Договарянето до момента в програмата възлиза на над 1,6 млрд. евро, което представлява 56% от бюджета.

Специално за животновъдния сектор министърът предположи, че 2019 г. отново ще бъде трудна. Той открои като основни проблеми пазара и доказване на производството. Цените на фуража се увеличават, отбеляза Порожанов. Министърът информира, че в началото на следващата година направи среща с животновъдния и преработвателния сектор, най-вече в контекста на производството на млечните продукти. Той предположи, че основните проблеми отново се очаква да бъдат в овцевъдството, тъй като има затлачване в пазара на продукти от овче мляко.

 

Leave a Comment