Застрахователи не са съгласни с финансовите параметри в новия закон за градушките

Румен ПорожановЗастрахователните компании за пореден път не са съгласни с определените в законопроекта за градушките финансови параметри. Наскоро аграрният министър Румен Порожанов обяви, че в края на януари 2019 г. ще внесе в парламента проекта на Закон за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието, за да може той да стане действащ в началото на активния сезон.

В законопроекта е заложено земеделците да плащат ежегодно до края на октомври по 0,50 лв. на декар стопанисвана от тях земя. Не е предвидено да се плащат такси за пасища и ливади. Според текстовете застрахователите също трябва да участват във финансирането на дейността по опазване от градушки. Те трябва да внасят 0,8% от премийния приход при имуществените застраховки срещу пожар, наводнения и кражби, и от „Автокаско“, съобщава в. „Сега“.

Според законопроекта сегашната агенция „Борба с градушките“ ще се трансформира в държавно предприятие, което ще управлява средствата, натрупани в специален фонд от таксите на фермерите, отчисленията на застрахователите и вноската от държавния бюджет. Общата годишна сума, която ще бъде натрупана от трите източника, ще е в размер на 28 млн. лв. От тях 6 милиона се очаква да бъдат преведени от застрахователните дружества.

Застрахователите изчисляват, че отчисленията за борба с градушките ще оскъпят с 5% застраховките „Автокаско“. Те смятат, че не е справедливо шофьорите да финансират действията по опазването на земеделскита продукция.

Законопроектът бе публикуван за обществено обсъждане в началото на тази година, но заради реакцията на Асоциацията на българските застрахователи той не бе предвижен по определения ред и „замръзна“.

Изявлението на Румен Порожанов обаче отново връща нерешения миналата пролет проблем в начална точка.

Leave a Comment