Сковава ни леден въздух от Северния полюс

зима, зазоряванеЛеден въздух от Северния полюс достига със силен на места вятър България. България. Още тази сутрин температурите паднаха под нулата като в Югозапада бяха между минус 1- и минус 6 градуса. В Пловдив минималната температура достигна -4ºС. 

От утре арктическият мраз ще нахлуе от североизток със силен вятър, съобщи пред бТВ синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева. 

В четвъртък започва понижаване на температурите, сутрешните ще са отрицателни. В област Пловдив съботата ще е най-студена с минимални стойности около -6ºС и максимални до +1. В същия ден в Смолян ще е -15 градуса, в Габрово -14, в Благоевград -12.

Циклонът освен студ, ще донесе и много валежи.

„Очакваме през януари да има стойности по -20 градуса, те са характерни за този период на годината. Ще има екстремен вятър в Дунавската равнина, в планините също ще има силен вятър. Преди да се настани студеният въздух в страната ни, ще има и валежи от сняг – днес е последният ден с положителни температури“, заяви синоптикът. 

Обилен снеговалеж в близките дни не се очаква. 

От Началото на годината Националният институт по метеорология и хидрология е самостоятелно звено към Министерство на образованието и официално излезе от структурите на Българската академия на науките. Синоптикът посочи, че се надява това да им предостави по-спокойни условия за труд.

Leave a Comment