„Стройпроект“ ще продължи да доставя противоградови ракети за 34 млн. лв. в следващите 4 г.

ракетна площадка, градушкиФирма „Стройпроект“ЕООД получи максималните 100 точки в обществената поръчка за доставка на противоградови ракети на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ в следващите 4 години. Вторият кандидат – военното предприятие „Дунарит“, не отговори на условията в поръчката. Това реши през декември комисията по избор на изпълнител. Бюджетът определен за доставчика на ракетите против градушки в следващия период е минимум 33 875 000 лева. 

„Стройпроект“ спечели обществената поръчка и преди 4 години.

В тазгодишната оферта дружеството е обявило цена на ракета в размер на 600 лева без ДДС и цена за транспортиране 2 лева на километър без ДДС за товар от минимум 2 хил. ракети. 

През периода на изпълнение фирмата трябва да произведе и достави най-малко 30 хил. ракети. 

Още в началото на 2019 г. трябва да бъде приет и Законът за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието, по-популярен като Закон за градушките. Той предвижда агенцията да се трансформира в държавно предприятие. То ще управлява средствата, събрани от таксите, които земеделците ще плащат, вноски от застрахователите и от държавата. В законопроекта е предвидено фермерите да отчисляват за фонда годишно по 0,50 лв./декар.

 

Leave a Comment