Пчелари могат да наемат без търг за 10 г. държавни и общински мери и ливади

Полагат им се между 3 и 10 кв. метра на пчелно семейство

пчелни кошери от био фермата на ВладоПчелари с повече от 10 пчелни семейства имат право да наемат без търг свободни маломерни имоти – пасища, мери и ливади от държавния или общински поземлен фонд. Правото за това е уредено в чл. 188 от Законопроекта на Закона за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи, който бе публикуван на страницата на МЗХГ в края на декември за обществено обсъждане. За да се възползват от това, пчелните семейства трябва да са регистрирани по Закона за пчеларството. 

Срокът за наемане на имотите е не по-дълъг от 10 години, а наемната цена се определя от пазара. 

Пчеларят може да наеме площ между 3 и 10 квадратни метра на пчелно семейство. Пчелинът трябва да се намира на не по-малко от 10 км от пчелин за производство на елитни майки и резерватни пчелини. И не по-малко от 5 км от регистрирани репродуктивни пчелини за производство на племенни пчелни майки.

Правото на ползване по пасищата, мерите и лидавите се учредява от министъра на земеделието, ако земята е държавна или от кмета на съответната община – ако е общинска. Пчеларят трябва да подаде заявление съответно до министъра или кмета, че желае да ползва терена. При положително становище се подписва договор за ползване. 

Лицата, които са сключили договори за право на ползване за устройване на постоянни пчелини с над 10 пчелни семейства, след изразено писмено съгласие на министъра на земеделието, храните и горите, съответно – на кмета на общината, могат да изграждат в имота прозирни огради и обекти, свързани с ползването им, които не са трайно прикрепени към терена и не представляват строежи по смисъла на Закона за устройство на територията.

За настаняване или преместване на временен пчелин по смисъла на Закона за пчеларството, не се учредява право на ползване върху пасища, мери и ливади от държавния или общинския поземлен фонд, а се издава разрешение от директора на областната дирекция „Земеделие“, съответно – от кмета на общината. Издаването на разрешение е безвъзмездно.

Leave a Comment