Кметовете ще представят списък с републикански шосета, по които да се пътува без винетки

ogromen-avtomobilen-trafikНа среща с представителите на Сдружението на общините  премиерът Бойко Борисов поиска от кметовете списък с участъците край населените места, за които да не се плаща винетка. Днес премиерът се срещна с кметове поради искането на градоначалника на Варна Иван Портних, който настоя да бъдат освободени от винетни стикери живеещите във вилните зони около Златни пясъци и пътуващите към с. Тополи, където е градският гробищен парк. Портних постави това искане след като Северната  тангента на София отпадна от списъка на републиканските пътища, за които се изисква винетка. 

„В рамките на няколко седмици кметовете, общинските съвети,  тези общини, които, по  желание, искат част  от републиканската пътна мрежа Варна-Златни  пясъци, Варна-Аксаково, Пловдив-Асеновград, кметовете и общинските съвети да  вземат решение и да изпратят писмено, за да ги  извадим от списъка за винетната система. Дали са две, дали са три седмици, няма  значение, въпросът е вие да си го вземете като решение – има разделение на властите – демократично, и да ни уведомите“, заяви днес на срещата със Сдружението на общините премиерът, цитиран от БНР.

Бойко Борисовказа още, че очаква до десетина  дни винетната система да работи. Той поиска винетки да се купуват и чрез  банкоматите.

От Пътната агенция посъветваха шофьорите въпреки дадения гратисен период да купуват винетки, защото е възможно да бъдат  глобени. Управителят на АПИ Светослав Глосов заяви, че до 15 януари  КАТ има право да глобява за хартиените винетки. Създадените групи за контрол ще  съдействат на шофьори, които нямат електронни винетки. От АПИ признаха, че забавянето на въвеждането на системата  ще ощети и бюджета за пътища.

Leave a Comment