Г. Василев с прогноза: Производството на домати за преработка ще е новата игра на играчите

Георги Василев

Георги Василев

„Производството на домати за преработка ще е новата игра на играчите“, прогнозира в първите дни на 2019 г. Георги Василев, организационен секретар на Съюза на пиперопроизводителите. 

Припомняме, че в началото на август 2018 г. стана ясно, че ще има промени в обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци за периода 2019-2021 г. Бюджетът от 34,8 млн. лв. за зеленчуци бе разпределен към три групи. За картофи, кромид и чесън той ще е към 17 млн. лв., за полски домати, краставици, корнишони и патладжан – 8,7 млн. лв., за пипери – 4,6 милиона. Субсидиите за реколтата от 2019 г. на практика ще се получат през пролетта на 2020 г. 

Тъй като в групата, в която са и доматите, не са отразени спецификите и разходите в отглеждането на тази култура, според Георги Василев фермерите масово ще се насочат към производството на домати за преработка. Причината е проста: себестойността при отглеждане на сортове за прясна консумация е около 300 лева за декар, докато при сортовете за преработка – към 100 лева, поради по-лесната технология. 

През миналата година най-разпространена е била „играта“ с картофите. Василев твърди, че някои нови картофопроизводители са се насочили към тази култура не за да получат и реализират реколта, а заради субсидиите.

Културата се е отглеждала върху 103 962 дка, което е с около 10% по-малко в сравнение с предходната година. Това показват данните от последния оперативен анализ на МЗХГ, публикуван на 19 декември. Числото обаче, по думите на Георги Василев, е „изрисувано“ и не е реално. Върху какви площи са се отглеждали картофите ще стане ясно, когато се определя ставката за обвързаното подпомагане при зеленчуци за 2018 г. До края на януари тази година производителите ще доказват реализираната продукция с документи, а към края на март или началото на април ДФ „Земеделие“ ще се разплати със зеленчукарите. 

Георги Василев добави, че съюзът е подал сигнал за злоупотреби с картофите към Комисията за контрол на европейските средства към Народното събрание, ще подаде информация и към ДАНС. Проучвания на бранша показват, че вносителите на семена от картофи са отчели по-ниско търсене миналата година, а в същото време площите с тази култура са увеличени няколко пъти. За това, че картофите са се отглеждали за подпомагане, а не за производство, говорел и факта, че миналогодишната реколта е с по-нисък обем, от което е последвала и по-високата им цена.  

Leave a Comment