Честито Богоявление! Пожелайте си от сърце нещо добро

BASF
Богоявление в Пловдив Архивна снимка на Агро Пловдив от 2018 г.

Богоявление в Пловдив
Архивна снимка на Агро Пловдив от 2018 г.

При нулева или отрицателна температура на въздуха днес в 12:30 часа от моста на река Марица до Водната палата в Пловдив митрополит Николай ще извърши Велик водосвет и ще хвърли кръста на големия празник Богоявление. Още сутринта в Калофер започва Мъжкото хоро на облечени в светли национални носии българи сред ледените късове на река Тунджа. Преди това някой от тях ще улови кръста и ще бъде благословен. Танцуващите са споделяли, че след като влязат в реката, усещат топлина от животворната енергия на водата. И, разбира се, от греяната ракия, с която са се подкрепили.  

Днес е един от най-големите християнски празници. На този ден свети Йоан Кръстител кръстил Иисус в река Йордан. Счита се още за ден на светлината и просвещението. 

Християните вярват, че както тогава небето се е отворило и от него се чул глас, казващ: „Това е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“, така и във всичките следващи години в нощта преди Йордановден небето се отваря и Господ изпълнява желания. 

Светото кръщене е едно от седемте тайнства на християнската вяра, при което човек се очиства от греховете. Смята се, че дори новородените носят бремето на първородния Адамов грях и затова колкото по-рано се кръсти детето, толкова по-добре. 

Ритуалите преди Йордановден и навръх празника са свързани с неговия основен смисъл – освещаването на кръста, водата и целия свят. Народът ни нарича този ден още Водици, Водокръщи и др. 

Старите българи вярвали, че точно в полунощ реките спират да текат и стават лековити. В нощта срещу празника, ако хората искрено и с вяра си поискат нещо, то ще се изпълни. 

На Богоявление след църковната служба с тържествено шествие се отива на реката и попът хвърля кръста. За него скачат нечетен брой младежи. Който успее да го открие, ще бъде здрав и щастлив. Хваналият кръста получава дарове отвсякъде. Кръстът може да се откупи с наддаване. 

Според поверията, ако замръзне китката, с която ръси попът, ако е облачно или вали сняг на парцали, годината ще е плодородна.

От светената вода се носи вкъщи, ръси се, пие се за здраве, пази се за лек през годината. След връщане от църквата насред къщата се слага брадва с острието нагоре и се прескача, за да се спрат болестите.

Към постните ястия на празничната трапеза се прибавят орехи, жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери, прясна питка, сърми, пълнени чушки, вино.

Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. От днес започва и изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

Днес именници са всички, които носят имената Йордан, Данчо, Йорданка, Дана, Боян, Богдан, Божидар, Росица, Росен и техните производни. 

Leave a Comment


+ 1 = седем