За пръв път: БАПОП организира обучителен семинар за оранжерийно производство

Форумът ще е в началото на лятото, ще продължи минимум три дни и ще запълни огромната празнина, която аграрното образование оставя по отношение на хидропониката

Атанас Кунчев, БАПОПЗа пръв път в историята си Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция /БАПОП/ ще проведе обучителен семинар за хидропонно отглеждане на зеленчуци. Форумът ще се проведе в края на юни 2019 г. в Пловдив или в близост до града и ще е с продължителност от минимум 3 дни. Поканени са лектори, които са професионалисти от академичните среди, а също и доказали се в годините опитни производители. Засега е сигурно, че сред тях ще има и чужденец/и/. Това съобщи изпълнителният директор на БАПОП Атанас Кунчев. 

Той поясни, че решението да се организира обучителен семинар е взето основно поради две причини. От една страна, нито един образователен център в страната не предоставя достатъчно добри знания за това толкова скъпо и трудно производство. От друга, у нас се изграждат доста оранжерии с одобрени проекти по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Влагайки милиони лева в подобна инвестиция, собствениците искат да назначат компетентни в оранжерийното производство агрономи, каквито обаче е трудно да се намерят. „Има неотложна необходимост да въведем в основите и в тънкостите на нашата професия хората, които тепърва ще се занимават с нея“, посочи Кунчев.

Управителният съвет на асоциацията е взел решение да се организира обучението както за членове на асоциацията, така и за други, които са извън нея. „Ще отворим широко вратите, за да сме полезни на всеки, който иска да е успешен оранжериен производител. Нямаме комерсиална цел. Като асоциация се почувствахме задължени да запълним огромната празнина, която образованието оставя пред студентите по отношение на хидропонното отглеждане на зеленчуци. Е, да, ще има такси за хората, което се запишат на нашия семинар, но с тях ще покрием хонорарите на лекторите и наема на залата“, обясни Атанас Кунчев.  

Засега е направена програма за основните теми, по които ще протече обучението. В първия ден на семинара акцентите ще са върху видове култивационни съоръжения, технологични инсталации и оборудване, основни принципи в хидропониката, видове субстрати, фитосанитарни мерки, организиране на трудовия процес, разсадопроизводство. 

Втората голяма тема е храненето на растения и оптималният микроклимат в оранжериите – светлина, температура, влажност на въздуха, съдържание на въглероден диоксид. Тук ще бъдат засегнати и технологичните инсталации, които се използват за отопление, поливане, екраниране, насищане с въглероден диоксид, конструкции за привързване на растенията, изолация на почвата. 

В програмата като трета съществена тема са включени и подробни уроци за отглеждане на краставици и на домати. Тук лекторите ще разгледат всичко важно – от средата, в която растенията ще се развиват, през подреждането на контейнерите с разсада, монтиране на капковата система и на дренажните канали, до беритбата, сортирането и съхранението на готовата продукция. 

Предстои решението за провеждането на семинара и програмата му да бъдат одобрени от Общото събрание на асоциацията, което ще се проведе през март. Атанас Кунчев не се съмнява, че членовете ще приветстват инициативата, която може би ще стане ежегодна. „Досега нашите оранжерийни производители са се учили на принципа „проба – грешка“. Някои са се записвали на курсове в други държави. Време е създадем възможност всеки, който има интереси в оранжерийното производство, да може да получи пълноценни знания за него и у нас“, обобщи изпълнителният директор.

Leave a Comment