Васил Симов: Реколтата в Южното полукълбо ще определи зърнения пазар през 2019 г.

Софийската стокова борса пуска електронна платформа за онлайн търгуване

пшеницаПрез март ще излязат данните за реколтата от пшеница в Южното полукълбо. Те ще определят какъв ще бъде пазарът през 2019 г. Това съобщи днес на пресконференция изпълнителният директор на Софийска стокова борса /ССБ/ Васил Симов. Той и експерти от борсата направиха обзор за 2018 г. на търговията у нас и по света на индустриални и хранителни стоки, и на зърно. Заедно с годишното обобщение, от ССБ поднесоха новината, че стартират електронна платформа за онлайн търговия.

Електронната платформа вече се тества и вероятно ще стане активна в началото на февруари. Клиентите ще могат да наблюдават на живо и от разстояние борсовите сесии, и да подават оферти чрез своите брокери. Сесиите ще са видими онлайн и за външни лица. Васил Симов уточни, че платформата е разработена с партньорството на американска фирма, но продуктът е изцяло финансиран от ССБ и в този смисъл е собственост на борсата. Инвестицията е в порядъка на няколко стотин лева, уточни той, но отказа да съобщи по-точно число. 

За 2018 г. оборотът на ССБ е достигнал до над 345 млн. лв. На столичната борса търгуват и брокери от пловдивската и русенската борси, посочи Симов. Около 90% от оборота се дължи на сделките с индустриални стоки. Трите кръга продукти, които се търгуват, са „индустриални стоки“, „хранителни стоки“ и „зърно“. 

През 2018 г. ССБ отчитат тотален ценови спад както при индустриалните, така и при хранителните стоки.

Суровият петрол се е понижил с 19% през годината, като в началото й се е търгувал на 67,62 долара за барел, а в края на 55 долара. При металите най-съществен е спадът при никела – със 17%. 

Слънчогледовото олио е поевтиняло на борсата в Ротердам с 13%, докато у нас цената му се е запазила на 1,65-1,64 лв./литър ПВЦ бутилка, едрова цена.

Суровата нерафинирана захар се е понижила през година с 22% на борсата в Ню Йорк, а рафинираната захар в Лондон е с намаление от 17%. В България е регистрирано поевтиняване с 8% на 1 кг рафинирана захар от 1,02 в началото на 2018 г. до 0,94 лв. през декември. 

Брашно тип 500 е постигнало 7% по-висока цена през годината у нас, като се е увеличило от 0,64 на 0,69 лв./кг без ДДС. 

За пръв път миналата година борсовите специалисти са наблюдавали феномена потреблението на пшеница да надвиши производството й. Това е предизвикало и ценовия ръст на зърното. У нас то се е повишило през годината с 16%, в Украйна, САЩ и Германия със 17%, в Русия с 18%, във Франция с 19 на сто. 

На пода на Софийска стокова борса са се случили няколко сделки с хлебна и с фуражна пшеница на цени от 285 лв./т до 405 лв./тон. 

При царевицата цените са показали стабилност и увеличението при тази култура е в рамките на допустимото – между 1 и 5%.

В отговор на въпрос Васил Симов поясни, че руското и украинско зърно са предпочитани от Египет и арабския свят. България, които и другите държави в ЕС спазват различни спогодби, което органичава пазара им. 

Leave a Comment