Наш оранжерист внедри иновативен генератор, с който пести до 40% от разходите за отопление

Благодарение на иновацията младият фермер от София ще вдига градусите с 25% по-бързо, ще пести 30% от използваните пелети, ще намали 4 пъти замърсяването на въздуха
Виктор АсеновВиктор Асенов е първият в страната оранжериен производител и въобще земеделец, който ще приложи иновативна технология за отопление на оранжериите си. В момента той е в подготовка за отглеждане на нова реколта краставици върху хидропоника, като предишната е обрана преди месец. От тази година ще използва за пръв път оксиводороден генератор, с който очаква значително да подобри резултата от получената енергия от изгарянето на пелети от пресовани слънчогледови шлюпки. 
 
Виктор е включил оксиводородния генератор към отоплителната система преди месец и е направил необходимите тестове в края на миналата година. Останал е доволен, разказа той пред Агро Пловдив.
 
„Използвайки генератора, ние ще успеем безпроблемно да достигнем и поддържаме благоприятни температури за отглеждането на растенията. Ще достигаме нужната температура на котела 25 % по-бързо, ще спестим около 30 % от горивото и ще намалим твърдите частици, изхвърлени в атмосферата, около четири пъти“, установил е младият оранжерист, който е завършил „Информационна логистика“ в Техническия университет в София. 
 
„Реалната икономия при разходите за отопление в нашата оранжерия ще е между 30 – 40 %“, допълни фермерът, който обича иновациите. 
 
Той обясни, че оксиводородните генератори са новост у нас, но са познати в напредналите държави. Имат широко приложение. На практика генераторът извършва електролиза на водата, като разделя молекулите водород и кислород, след което ги вкарва в горивната камера и забележително подобрява енергийната стойност. Оксиводородните генератори се произвеждат серийно и отговарят на всички необходими стандарти. Безопасни са, твърди Виктор. Цените им се определят спрямо специфичните нужди на всеки обект. Според оранжерийния производител те са достъпни и инвестицията има къс срок на възвръщаемост.
 
Виктор Асенов с приза Млад фермер на България

Виктор Асенов с приза Млад фермер на България

Миналата година Виктор Асенов спечели конкурса „Млад фермер на България“, който се проведе през април в Аграрния университет в Пловдив. Той се отличи сред останалите претенденти с работата си върху софтуер, чрез който да се осигури проследяемост на храните от засяването им до търговския щанд. Младият фермер обясни, че разработката се осъществява от екип, а неговата оранжерия служи като модел, върху който се изпробва софтуера. Стопанството му от 6 дка полиетиленови оранжерии е създадено по одобрен по мярка 4.1 от ПРСР проект на стойност 1,5 млн. евро.

 
Днес Виктор Асенов обясни, че обемът информация, който трябва да се обработва, е много голям и затова създаването на алгоритмите отнема много време. Но, така или иначе, работата продължава. 
Прочети още: Програмистът-оранжерист Виктор Асенов е Младият фермер на България

Leave a Comment