ФАО за 2018-а: Покачването на световните цени на зърното доведе до спад на млечните и захарта

Годишният индекс на храните на Организацията за прехрана и земеделие към ООН е с 3,3% по-нисък спрямо 2017 г. и с 27 на сто под индекса за 2011 г.
Производство на спагети в Италия Снимка на ФАО

Производство на спагети в Италия
Снимка на ФАО

Международните цени на храните през декември останаха като цяло стабилни, а покачването на световните цени на зърнените култури доведе до спад в цените на захарта и млечните продукти, съобщи днес Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

Индексът на цените на храните на ФАО през декември е средно 161,7 пункта в сравнение с ревизираното ниво от 161,6 пункта през предходния месец. 

Средно през 2018 г. индексът е 168,4 пункта, което е с около 3,5% по-ниско от 2017 г. и почти 27% по-ниско от максималното ниво от 2011 година. Докато световните цени за всички основни видове зърнени култури са се увеличили през последната година, цените на другите наблюдавани продукти са спаднали, като цените на захарта падат най-много. 

Индексът на цените на зърното на ФАО се повиши с 1,8% през декември в сравнение със стойността от ноември и с 9,6% от декември 2017. Цените на пшеницата и царевицата се повишиха през месеца поради неблагоприятните метеорологични условия в Южното полукълбо, докато цените на ориза спадат шести пореден месец. Според последните оценки на ФАО световното производство на пшеница и царевица е намаляло през 2018 г., а производството на ориз постави нов рекорд. 

Глобалното предлагане на всички основни видове зърнени култури далеч надхвърля търсенето, докато запасите все още са на високо ниво. 

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се повиши с 0,4% през декември, като сложи край на постоянния спад през последните десет месеца, воден от повишаването на цените на палмовото масло. Международните цени на соевото масло продължиха да намаляват поради силното предлагане на САЩ и слабото търсене от страна на Европейския съюз. През 2018 г. субиндексът е бил средно с 15% по-нисък в сравнение със същия период на предходната година, като цените на палмовото масло показват най-драматичен спад. 

Индексът на ФАО за цените на месото за декември нарасна с 0,8% в резултат на покачването на цените на свинското месо, благодарение на голямото търсене на внос, особено от Бразилия. Като цяло индексът спадна с 2,2% миналата година. 

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се понижи с 3,3% в сравнение с ноемврийската цифра, като продължи низходящата тенденция за седми пореден месец поради по-ниските цени на маслото, сиренето и пълномасленото мляко на прах. Индексът е спаднал с 4,6% в сравнение с нивото от 2017 г., главно в резултат на по-ниските цени за всички видове млечни продукти през втората половина на годината.

Индексът на цените на захарта на ФАО за месеца е намалял с 1,9% отчасти поради по-бързото от очакваното нарастване на производството на захар в Индия, както и заради спада на световните цени на суровия петрол, което доведе до намаляване на търсенето на захарна тръстика за производство на етанол и заради увеличените обеми на снабдяване за неговото производство. Като цяло през 2018 г. индексът е спаднал с почти 22% в сравнение с 2017 година.

Leave a Comment