Сектор Плодове и зеленчуци ще бъде подпомогнат за сертификата GLOBALG.A.P., реши ДФЗ

Бюджетът от 100 хил. лв. ще бъде разпределен към малки и средни производители и сдружения според размера на техните „постоянни разходи“

91930„На заседание на УС на ДФЗ беше взето решение за разпределяне на ресурс за 2019 г. за държавна помощ сертифициране на стопанствата в сектор „Плодове и зеленчуци“ по стандарта GLOBALG.A.P.”, в размер на 100 000 лева.

Целта на помощта е чрез подкрепа на земеделските стопани за въвеждане на стандарта GLOBALG.A.P., да се оптимизира процесът по производство на качествени селскостопански продукти в сектор „Плодове и зеленчуци“, да се намали използването на химически суровини и да се сведе до минимум вредното въздействие върху околната среда на земеделските операции.

Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия – земеделски стопани и към признати групи или организации на производители в сектор „Плодове и зеленчуци“ за „ново участие“ в стандарта GLOBALG.A.P.

Помощта се предоставя на производителите на селскостопански продукти като годишен стимул под формата на плащане, чийто размер се определя в съответствие с размера на т.нар. „постоянните разходи“.

Задължителен краен резултат за предоставяне на подпомагане, е получаването на валиден сертификат за съответствие със стандарта GLOBALG.A.P.

Предстои да бъдат приети указания за предоставяне на помощта.

Leave a Comment