Томислав Дончев иска не стратегия, а дискусия за епизоотичната обстановка в страната

Томислав ДончевВицепремиерът Томислав Дончев не е съгласен да се създава нова стратегия за превенция и борба със заразните болести по животните. Това мнение той изрази по време на парламентарния контрол днес, отговаряйки на въпрос на депутатите Кристиан Вигенин и Светла Бъчварова – Пиралкова.

Вицепремиерът категорично отхвърли предложението на народните представители за разработване на поредната стратегия. „Скептичен съм към производството на нови и нови стратегии. В страната има 160 национални стратегии и по тази причина смятам да ги редуцирам“, каза Дончев.

Той предложи в парламентарната земеделска комисия да се организира дискусия за епизоотичната обстановка с участието на основни държавни институции.

Дончев похвали българските ветеринарни власти за дейностите им срещу заразните болести през 2018 година, с които е била овладяна ситуацията.

Според вицепремиера огромна част от мерките за подобряване на епизоотичната обстановка в страната трябва да са на ниво профилактика и превенция, защото разходите са по-малко. „Всички знаем какви са естествените предпоставки за тези заболявания – съседството с Турция и миграционните пътища на птиците“, посочи Дончев.

Leave a Comment