Скандал: Зам.-министър и председател на асоциация се скарали и напуснали среща в МЗХГ

Био асоцияция е поискала да има таван на подпомагането по мярка 11 до 50 хектара
По новите схеми за обвързано подпомагане производителите на пипер ще получават по 210 лв./дка

Лозана ВасилеваЗам.-министър Лозана Василева внезапно си е тръгнала по време на спор от петъчната среща в 13 часа с представители на сектор Плодове и зеленчуци, която се проведе в сградата на земеделското министерство. Малко след нея са напуснали и председателят на Националната био асоциация /НБО/ Слави Трифонов, и заместникът му Цветан Цеков, научи Агро Пловдив.

Причината за емоционалната реакция на зам.-министъра било настояването на НБО за въвеждане на площни лимити при плащанията по мярка 11 „Биологично земеделие“. Поради дефицита в бюджета на мярка 11, който стана явен през пролетта на 2017 г. при управлението на служебния министър проф. Христо Бозуков, от био организацията са предложили да се въведе ограничение в субсидирането за стопанства с повече от 50 хектара. Като вариант 2 се допускало да се подпомагат и по-големите ферми, но при намален размер на помощта. Предложенията били направени преди време, след като бе публикуван докладът на Сметната палата, според който върху 41% от субсидираните биосертифицирани площи се отглеждат полски, в това число и фуражни култури, и едва върху 2% – зеленчуци. В същото време поради липса на бюджет вече две години сертифицирани биопроизводители не могат да кандидатстват за директни плащания по мярка 11.

В петък по програма не би следвало да се разглежда предложението на Националната био асоциация, но Слави Трифонов е повдигнал въпроса. Отговорът на зам.-министър Лозана Василева бил категорично против идеята поради поетите вече ангажименти на биопроизводителите.

В същото време обаче, отбеляза Слави Трифонов, тази идея за таван от 50 ха бе възприета за мярка 10 „Агроекология и климат“.

Преди това в 11 часа представители на организациите от сектор Плодове и зеленчуци се срещнали със зам.-министър Вергиния Кръстева, с която са били обсъдени обвързаните плащания. Асоциациите са поискали министерството и структурите му да осъществят по-стриктен контрол върху продукцията на бенефициентите и особено върху стопанства, които отглеждат картофи.

Били са разгледани новите нотифицирани схеми, по които ще се плаща обвързаното подпомагане за зеленчуци от следващата година. А именно:

С бюджет от 17 063 745 лв. са три култури – картофи, кромид лук (зрял) и чесън (зрял). Производителите им ще получат почти половината от парите за зеленчуци, полско производство, които общо са 34 825 167 лева.  

Култури Добив (килограм/декар)
Кромид лук (зрял) 1 245
Чесън (зрял) 351
Картофи 1 990

Следващата схема обхваща главесто зеле, моркови, дини и пъпеши. За тези култури портфейлът е 6 426 070 лева.

Култури Добив (килограм/декар)
Главесто зеле 1 746
Моркови 1 243
Дини 2 487
Пъпеши 845

В третата схема са поставени най-масово отглежданите зеленчуци – домати, краставици, корнишони и патладжани. Към стопаните ще бъдат насочвани годишно 6 715 994 лв.

Култури Добив (килограм/декар)
Домати 1 900
Краставици 2 075
Корнишони 1 900
Патладжан 1 898

Четвъртата схема е специално за производителите на пипер. Техният бюджет е определен на 4 619 358 лв.

Култура Добив (килограм/декар)
Пипер 1 340

Помощта за оранжерийно произведство бе орязана с 1,2 млн. лв. и е 6 657 572 лева.

Култури Минималендобив

килограм/декар

Среден добив килограм/декар
Домати 7 200 17 000
Пипер 4 500 8 500
Краставици 8 100 25 000

 

Още отсега организациите в сектора са изчислили, че благодарение на новата схема производителите на пипер ще получават около 210 лв./дка обвързано подпомагане.

Някои смята, че вече е подготвена схемата за отглеждане на домати за консервиране и дори са внесени италиански семена.

Leave a Comment