Проектонаредба: Директорите на учебни заведения могат да отстранят доставчици на плодове и млечни

Фермер Експо Раковски - децаДоставчиците на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ могат да бъдат отстранени по искане на директорите на учебните заведения. Това е една от новостите в публикувания проект на Постановление за изменение и допълнение на наредбата за училищните схеми.

С проекта се прецизира процедурата за избор на заявители, отпада служебният избор и се предоставят по-големи права на директорите на учебните заведения при избора на доставчици.

В новият чл. 15б е посочено, че изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ издава акт за отмяна на акт за одобрение по искане на директора на учебното заведение при: несъответствие на качеството на доставените продукти на поне две доставки, установено с констативен протокол, издаден от БАБХ; неизпълнение на поне две доставки в рамките на един календарен месец, съгласно одобрения график, удостоверено с декларация, подписана от директора на учебното заведение за липсата на съответните приемо-предавателни протоколи за доставка; неизпълнение на изискването за разнообразие на доставените продукти в рамките на два календарни месеца по съответната схема, удостоверено с приемо-предавателните протоколи за доставка.

Броят на доставките на мляко и млечни продукти се редуцира до 44 в рамките на годината като поне веднъж месечно се доставя мляко за пиене. Продуктите се раздават равномерно чрез извършване на поне една доставка на седмица, но не повече от 8 доставки на месец. Когато доставчик по схема „Училищно мляко” е производител, той доставя по схемата само продукти, които са произведени от него, пише в чл.11.

В член 13 е посочено, че когато учебните заведения участват в съответната схема, публикуват на интернет страницата си обявлението за набирането на предложения за доставка на продуктите по съответна схема. В случай, че съответното учебно заведение няма собствена интернет страница, обявлението се публикува на интернет страницата на съответната община. В обявлението задължително се посочва срока за набиране на предложения, който не може да бъде по-кратък от 7 дни,  брой на децата/учениците в учебното заведение, учебните години, за които ще се извършват доставките, но за не повече от 3 учебни години. Учебните заведения извършват избор на заявител въз основа на поне три предложения за доставка на продуктите по съответната схема, като поне едно трябва да е на производители на плодове и земенчуци, и на млечни продукти, както и на групи производители.

Leave a Comment