Д-р Ангел Кунчев за грипа: Ако болен кихне, заразява всеки до 3,5 метра

д-р Ангел Кунчев

Ако до 4-5 дни не оздравеете – при доктора

Тазгодишният щам на вируса на грипа засяга повече хората в активна възраст, отколкото по-възрастните. Дали сте настинали или сте болни от грип се разбира веднага. Настинката е хрема, кихане, кашляне, а грипът се придружава от главоболие, температура, отпадналост, болки в мускули и стави. Това обясни тази вечер пред БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той посъветва тези, които имат признаци на грип, да не взимат в никакъв случай антибиотик, защото той по никакъв начин не действа на грипния вирус. Ако обаче състоянието им не започне да се подобрява след 3-4 дни, то тогава задължително трябва да посетят доктора и ако той им изпише антибиотик, да го приемат.

Много хора подценяват грипа, а това е основна грешка, според д-р Кунчев. Болестта засяга целия организъм, а не само горните дихателни пътища. В някои случаи влияе и на сърдечно-съдовата система и предизвиква миокартити и други усложнения.

Няма смисъл да носите маска на устата като превенция срещу заразата. До половин час маската се намокря и става пропусклива, допълни главният здравен инспектор. Той обаче обърна внимание, че е добре болните да носят маски, за да не заразят околните.

Грипният вирус изключително лесто се прихваща. Установено е, ако болни говорят, те могат да заразят всички в обхват до 2-3 метра. Ако пък кихнат, разстоянието се увеличава до 3-3,5 метра.

Д-р Ангел Кунчев прогнозира, че още следващата седмица грипната епидемия ще се разпространи и в други области. Той припомни, че в момента е обявена епидемична ситуация в областите Бургас, Стара загора, Шумен и Силистра, а съвсем скоро предстои към този списък да се присъединят Пазарджик, Ямбол и Перник.

 

Leave a Comment