На 16 януари капитан Бураго освобождава Пловдив

Паметникът на капитан Бураго в Пловдив

Паметникът на капитан Бураго в Пловдив

На 16 януари преди 141 г. Пловдив е освободен от османското вековно присъствие, а героят е 25-годишният тогава капитан Александър Бураго.

Докато основните групи на руската армия под ръководството на ген. Йосиф Гурко атакуват частите на Сюлейман, младият капитан влиза в града с 63 драгуни на 15 януари. В това време в Пловдив има над 1 000 низами (основна турска войска) и черкезка конница. Самият Сюлейман паша се е изтеглил на предишния ден на юг към Родопите, а напускайки града, е наредил да бъдат убити 80 българи пленници в района между жп гарата и квартал Остромила. Боят между османските и руските войски е на няколко фронта – при днешните села Цалапица, Оризаре, Първенец и Брестник.

Капитан Бураго командва Втори драгунски ескадрон. На предишния ден той е бил изпратил съгледвачи, от които е научил разположението на врага. Капитанът атакува и превзема кв. Мараша, хълма Бунарджика и пощата, като увлича и други руски части. Веднага след това Бураго докладва, че Пловдив е освободен.

На 16 януари сутринта ген. Гурко влиза в града с целия си щаб и обявява освобождението на Пловдив. Отслужен е молебен.

Капитан Бураго е награден е с орден „Свети Георги“ IV ст. и е повишен във военно звание полковник. Животът на героя обаче е твърде кратък. Той умира в Мадейра, Португалия през 1883 г., когато е само на 30 години. Днес неговото име носи малка улица в района между бул. Руски и главната улица на Пловдив. На ген. Гурко пък е наречена улицата, на която е сградата на общината.

Освобождението на Пловдив ще бъде почетено днес с поклонение пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина (до Дома на Младоженците). Слово за историческите събития ще произнесе учителят историк от Търговската гимназия Георги Василевски. В ритуала, организиран от общината, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон, Военен духов оркестър, венценосци.

 

Leave a Comment