Депутатите обсъждат новости в Закона за храните със санкции до 50 хил. лв.

hallДепутатите ще обсъдят тази седмица на първо четене в пленарна зала проект за изменение и допълнение на Закона за храните. То е внесено от групата на левицата и касае основно въвеждането на мерки срещу двойния стандарт.

Законопроектът предвижда вноса на храни, произведени в чужда държава, задължително да се придружава от сертификат, издаден от официалния контролен орган на съответната държава. Сертификатът ще потвърждава, че храната е идентична на храната, която се търгува в съответната държава. Самите сертификати трябва да бъдат качени в публичен национален регистър, който да се поддържа от Българската агенция по безопасност на храните.

В случай, че вносните продукти не са придружени от новия сертификат, в законопроекта са заложени санкции. Първо, съответните храни ще бъдат изтеглени от пазара. Второ, на търговците или вносителите ще бъдат наложени глоби в размер от 10 хил. до 20 хил. лв., а при повторно нарушение от 40 хил. до 50 хил. лв.

БАБХ трябва да създаде новия регистър за сертификатите до 6 месеца от влизането на закона в сила, пише в заключителните разпоредби.

Leave a Comment