Мана заплашва лозята на около Карлово и Хисар

Зелевата нощенка в района е трайно над прага на икономическа вредност

Из Бюлетина на Областна дирекция по безопасност на храните, отдел „Растителна защита“ – Пловдив

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ

ВРЕДИТЕЛИ ПО СЕМКОВИТЕ КУЛТУРИ

Струпясване по ябълката /Venturia inaequalis/

признаци на струпясване по листата

Струпясване

Фенологично развитие: формиране на завръз. Отчетохме условия за протичане на инкубационен период със силна степен на зараза. За предпазване на новия прираст от зараза и завръза от инфекция в масивите на областта препоръчваме да се извърши поредно третиране със системни средства за борба до пълно преодоляване на допуснатата зараза. При пропуски в редовната РЗ и допусната силна зараза да се ползват с предимство ПРЗ с активна база Додин.

След валеж или продължително навлажняване да се подбират ПРЗ, имащи локално и системно действие, които блокират нарастването на мицела в ранните фази от развитието им: /Фоликур 25 ВГ, Скор, Пънч/.

Ябълков плодов червей /Laspeyresia pomonella/

Праг на икономическа вредност-ПИВ: 0.8-1% пресни вгризвания на дърво. При констатиране на плътност над ПИВ да се извърши трето пръскане срещу първо поколение на неприятеля.

Калифорнийска щитоносна въшка /Quadraspidiotus perniciosusi/

На този етап от вегетацията борбата включва вегетационни пръскания комбинирани с основния икономически неприятел по културата ябълковия плодов червей. Нейното подценяване води до постепенно изтощаване и умиране на насажденията.

Кръгломиниращ молец /Cemiostoma scitella/

Развитие на второ поколение -начало на летеж – 04.06; яйцеснасяне – 06 .06. Праг на икономическа вредност 2-3 броя яйца средно на лист. Третирането е препоръчително за всички масиви с доказано нападение от първо поколение и пропуснато пръскане с хормонални средства.

ВРЕДИТЕЛИ ПО КОСТИЛКОВИТЕ КУЛТУРИ

Сливов плодов червей /Lasperesia funebrana/

При констатиране на плътност над регистрирания праг на икономическа вредност – 1-1.5% пресни вгризвания на дърво, да се извърши поредно третиране срещу гъсениците на първа лятна генерация на неприятеля.

Обикновена сливова щитоносна въшка /Parthenolecanium corni/

Праг на икономическа вредност 5-7 подвижни форми на лист; В масиви с регистрирано нападение от неприятеля да се извърши лятно третиране.

Източен плодов червей /Grapholitha molesta/

Праг на икономическа вредност-ПИВ: млади градини 1-1.5% нападнати клонки; плододаващи градини 1.5% повредени леторасти;

Да продължат обследванията в прасковените масиви. При доказан ПИВ да се извърши третиране срещу гъсениците на първо поколение.

Прасковен клонков молец /Anarsia lineatella/

Праг на икономическа вредност 3% повредени леторасти и плодове; Да се обследват сливовите и прасковените масиви и при доказана плътност да се извърши второ пръскане комбинирано с третирането срещу източния плодов червей. Следващото третиране да се извърши след 10-12 дни, според последействието на използвания препарат.

ЛОЗЯ

Брашнеста мана по лозата Оидиум /Uncinula necator/

Фенофаза на културата: формиране на ягорида. Развитие на патогена начало на локална форма 05.06. Умерено високите температури и високата въздушна влага са предпоставка за бързо развитие и вторично разпространение на заразата. Поради критичната фенофаза на културата е необходимо третиранията да продължат през 10-12 дни със системни средства.  Критичният период продължава от цъфтеж до фенофаза прошарване на зърното.

Мана по лозата /Plasmopara viticola/

През изминалия период в община Хисар и Карлово отчетохме валежи в количества,които са предпоставка за набъбване и покълване на ооспорите на патогена. Най-критичният период от фенологичното развитие на лозата за нападение от мана е от масов цъфтеж до големина на зърната “грахово зърно”.

Допуснатите поражения на този ранен етап от вегетацията, могат да предизвикат разреждане на гроздовете и да компрометират бъдещата реколта. До обявяване на първо мазно петно, да се работи с контактно действащи фунгициди. За да се избегне натоварването с комбинации от различни фунгициди могат да се използват регистрираните продукти за едновременна борба срещу мана, оидиум и сиво гниене по лозата – ЕКЛЕР 49 ВГ, КУАДРИС 25 СК И ШАВИТ. Ф 72 ВДГ.

Лозова щитовка /Pulvinaria vitis/

Развитие на неприятеля: начало на излюпване на ларвите -06.06. Праг на икономическа вредност: една ларва на лоза.

Излюпването на щитовката е разтегнато във времето. Срещу новото поколение да се извършат до 2 последователни пръскания през 10-12 дни. В масиви с нападение да се приложи първо лятно пръскане срещу лозовата щитовка в периода 12-14 юни. Корегиращ ефект имат третиранията срещу второ поколение на основния икономически неприятел по културата – шарения гроздов молец.

ЯГОДИ

След приключване на беритбата е необходимо да се извърши почистване на насаждението от старите изсъхнали, нападнати листа и цветни дръжки. Да се обработят плевелите в междуредията. Препоръчва се коситба и изнасяне на старата листна маса. Тази практика намалява плътността от листни петна, брашнеста мана, акари, ягодов пъпков и стъбло хоботници и гарантира добро общо фитосанитарно състояние на културата. Мероприятието трябва да се прилага на площи с високо ниво на агротехника и торене, за да не се предизвика изтощаване на насаждението.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ

Цикада /Hyalesthes obsoletus/

Развитие на неприятеля: начало на имагениране по плевелна растителност 06.06 АЕР Пловдив. Неприятелят е вектор-приносител на микоплазмената болест столбур по зеленчуковите. На всички посеви домати, картофи, пипер, патладжан, магданоз, да се изведе задължително окрайчване на ивицата плевелна растителност от 50-80 метра дълбочина в периода 10 -13.06.

Листни въшки /Aphis sp./

Праг на икономическа вредност:  Пипер – 5 % нападнати растения с единични колонии; Домати – 10% нападнати растения и образуване на първите колонии; Краставици – 7-10% нападнати растения с единични колонии; При доказана плътност да се третира, като се използват разрешените типични, афицидни средства.

Бактериални прояви по пипер и домати

Нестабилните агроклиматични условия – ветрове и бури са предпоставка за проява и  разпространение на болестта в полска среда. След бури и дъждове е задължително да се извършват предпазните третирания в зеленчуковите посеви-домати и пипер с медсъдържащи средства.

Зелева нощенка /Mamestra – Barathra brassicae/

зелева нощенка

Гъсеница на зелева нощенка

Развитие на неприятелите: гъсеници 2-ра ,трета възраст 06.06. Праг на икономическа вредност: 12-15 гъсеници от трета възраст на 100 растения при ранното зеле, граха и късното зеле 15-18 гъсеници от трета възраст на 100 растения; Плътността от този неприятел е трайно над ПИВ за областта. Младите гъсеници живеят задружно от долната страна на листата. Третирането е ефикасно ,когато е насочено срещу гъсеници втора и трета възраст.

ТЮТЮН

Див огън по тютюна

Нестабилната агроклиматична обстановка – ветрове и бури са предпоставка за проява и  разпространение на болестта. Да продължат редовните обследвания. При установяване на прояви да се извършат третирания с медсъдържащи продукти. Третирането е най-ефикасно, когато се извърши най-късно до 24 часа след силна буря или градушка. Да се осигури оптимално опръскване на посева с работния разтвор. Регистрирани фунгициди: ФУНГУРАН ОН 50ВП – 150г/дка, КУПРОКСАТ ФЛ – 300мл/дка.

ЦАРЕВИЦА

Царевичен пробивач /Ostrinia nubialis/

Развитие на първо поколение: начало на излюпване. Икономически праг на вредност царевица за зърно 10 бр яйчни купченки/растение за семепроизводство 3 бр яйчни купченки/растения; Плътността на неприятелят за преобладаващите посеви е под прага на икономическа вредност. Да продължат редовните обследвания в масивите. С цел опазване на естествения природен  регулатор, към химична борба да се пристъпва в краен случай, само при доказана плътност. НУРЕЛЕ Д 70 мл/дка;  Моспилан 20 СП 30 г/дка

С пълния текст на бюлетина можете да разполагате ако се абонирате за него в ОДБХ, отдел „Растителна защита“

Контакти: Пловдив бул.”Марица”86, E-mail:odbh_plovdiv@abv.bg, Отдел РЗ тел/факс 032 95 94 00; 032 96 08 76

Leave a Comment