Ново: Обвързаното подпомагане на зеленчуци – в 4 схеми, добивите на плодове намалени

Промени в Наредба 3/2015 г.  за схемите за обвързано подпомагане при плодове, зеленчуци и животни са публикувани за обществено обсъждане в сайта на земеделското министерство.

Какво се променя при зеленчуците и плодовете?

картофи, Бачковски манастирПроетонаредбата засяга основно производителите на зеленчуци и частично – производителите на плодове.

Зеленчуците се обособяват в 4 групи, всяка от които е с отделен бюджет.

Почти половината от бюджета за зеленчуци отива за картофи, кромид зрял и чесън зрял. Във втората група са главесто зеле, моркови, дини и пъпеши. В третата – домати, краставици, корнишони и патладжан. В самостоятелна група са пиперите.

При оранжерийните зеленчуци субсидията е намалена с 1,2 милиона лева. Изискваните средни добиви за домати и краставици също са намалени по настояване на браншовата организация на оранжерийните производители.

При някои от плодовете също има намаление на изискваните минимални добиви. намаление има в добивите на ябълки, круши, сливи и вишни. редукцията отново е по искане на браншови организации.

Какви са минималните добиви от зеленчуци и плодове според проектонаредбата и какъв е размерът на бюджета по отделните схеми ВИЖТЕ ТУК

Прочети още: Обвързано подпомагане за животни 2019-2020 г.: Иска се пазарна реализация и за автохтонни породи

Leave a Comment