Брюксел одобри отпадането на рестрикциите заради Чума по овце и кози

Клиничните прегледи и лабораторните изследвания в Странджа продължават

кафяво алпийско козлеРевизираните мерки и продължаващият надзор за контрол на заболяването Чума по дребните преживни животни, които не включват рестрикции за движение на животни и продукти от тях в областите Ямбол, Бургас и Хасково, бяха приети от страните членки на Европейския съюз (ЕС). Българската агенция по безопасност на храните съвместно с Европейската комисия (ЕК) представиха бъдещата стратегия и цели на страната за контрол на заболяването на заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните на 16 януари 2019 г. в Брюксел, съобщиха от агенцията.

На 9 януари 2019 г. със Заповед на изпълнителния директор, БАБХ ревизира по-строгия надзор и мерки в областите Ямбол, Бургас и Хасково, след като в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта, наложени на страната ни с Решение на ЕК.

Клиничните прегледи и лабораторни изследвания ще продължат да се извършват в региона от официалните ветеринарни лекари, което е в изпълнение на Програмата за контрол на трансграничните заболявания. Програмата се изпълнява от март 2017 г. в страната и в рамките на нейното изпълнение заболяването бе открито.

Със заповедта на изпълнителния директор на БАБХ се въвеждат облекчения за стопаните и се задължават официалните ветеринарните лекари с извършване на допълнителни клинични прегледи и издаване на ветеринарномедицински свидетелства при движение на дребни преживни животни.

Leave a Comment