Български разочарования от „Зелена седмица“ в Берлин

Автор: Мартин Иванов

Българските производители, които участват в световното изложение „Зелена седмица“ в Берлин са с разнопосочни коментари за форума. Липса на реклама и сериозно отстъпление спрямо 2018 г. отбелязват някои от участниците ни. Макар и приветлив и доста добре изглеждащ, българският щанд привлича по-скоро любопитни наблюдатели отколкото целенасочен интерес от страна на информирани потребители.

Зелена седмица в БерлинПрави впечатление, че тази година браншът е сравнително компактно представен, с отделни щандове за биопроизводителите, преработвателите на месни и млечни продукти, мед и прочутото розово масло. Розовите домати също присъстват, но производителят който ги предлага съвсем не е оптимистично настроен. „Тази година сме много зле, нямаме дори хладилник. Няма реклама. Ако не са румънците и мароканците да вдигат шум, никой няма да знае къде сме”, споделя той. Все пак има и такива, които са доволни като производителите на месни продукти, пред чийто щанд се спират не само български но и германски потребители, оценяващи подобаващо месните деликатеси.

И няма как да не господства известно разочароание след миналогодишното партньорство, когато и площите бяха значителни, а имаше и съпътстваща програма, която привличаше и публика, и интерес.

Факт е, че през тази година и българският щанд бе не открит от земеделския министър, а от заместничката му Вергиния Кръстева. Освен това производители, които присъстваха в предходните две години, сега липсват.

Ако решим да направим сравнение с Унгария например, която бе страна партньор на изложението преди нашата, то се вижда, че участниците й почти запазват изложбените си площи, като присъства и задължителното заведение със съпътстваща програма, с която да се задържат потребителите. И ако от организационна гледна точка да нямат забележки към земеделското министерство, то съвсем не липсват такива по отношение на представяне, реклама и информираност.

„Участваме за пръв път, но повече няма да дойдем“, споделиха производители на гъби шейтаке. За тях „Зелената седмица” не е нито мястото, където могат да намерят клиенти, нито отговаря на името си. „Това не е никаква „зелена“ седмица, защото повечето хора идват да пият и ядат, и това няма нищо общо с биологичния начин на живот. Минават, пробват гъбите и толкоз! Виждате, че всички са помъкнали сокове, бири и вурстове”, продължават те. Освен че не са били достатъчно информирани за изложението, според тях аграрното ведомство не е могло да им даде ясен отговор, как да декларират приходите от продажби, такъв не са получили и от посолството ни. „Казаха ни: Пишете всичко като дегустации. Ако имаме примерно приходи от 20 хил. евро, как да ги пишем като дегустации?”, питат те. Искали да си донесат касов апарат. Признават, че издават касови бележки и все пак ще си осчетоводят разходите, макар че определят участието си като „изгубено време”. „Ние искаме да вложим обратно в бизнеса тези средства, а не да ги пишем в сивата икономика”, допълниха производителите, които работят по специална японска технология и вече са създали уникален кооператив от 12 малки ферми, които произвеждат гъби шейтаке с еднакво качество, опитвайки се да задоволят нарастващия интерес на пазара към този вид гъби.

Leave a Comment