За някои площи, заявени от 2018 г. по мярка 10, субсидиите ще са намалени

Ивайловградската капия е заличена от списъка на сортовете, застрашени от изчезване

земя, ливадаБенефициенти със заявени след 1 януари 2018 г. площи по някои от направленията на мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР ще получат подпомагане с по-ниска ставка. Размерът на субсидиите е заложен в проект за изменение и допълнение на Наредба 7 от 2015 г. за прилагане на мярката. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на страницата на МЗХГ.

По направление „Поддържане на местообитанията на Царски орел и Египетски лешояд в обработваеми земи с орнитологично значение“ за превръщане на обработваемите земи в постоянно затревени площи, ставката за заявените преди 1 януари 2018 г. площи остава до 278 евро/ха. Заявените от посочената дата нататък площи ще се подпомагат с 247 евро/ха или с 31 евро по-малко.

Бенефициенти по направление „Контрол на почвената ерозия“ – за превръщане на обработваеми земеделски земи в постоянно затревени площи – запазват подпомагането да 315 евро/ха, ако са заявили площите до 1 януари 2018 г. За тези, които са ги заявили след първия ден на 2018 г., ставката е намалена на 266 евро/ха или с 49 евро.

Помощта за създаване и поддържане на буферни ивици се намалява за заявените след 1 януари 2018 г. площи от 40 евро/ха на 36 евро/ха.
По направление „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство“ има редукция на субсидията за полски култури. За заявените след 1 януари 2018 г. площи подпомагането ще е малко по-ниско – 221, 39 евро/ха. За заявените преди това площи се запазва помощта в размер до 223,95 евро/ха.

„С предлагания проект на наредба се предвижда диференциацията на размера на ежегодните плащания за някои направления с цел избягване риска от двойно финансиране, като се уточнява и времевият период – преди и след 01.01.2018 г.“, се посочва в мотивите към проектонаредбата.

Следващите промени касаят промени относно срока за изпращане на уведомителни писма за одобрение или неодобрение за участие в мярката от Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА), като същият е съобразен със срока за оттегляне на заявлението за подпомагане.

Предвид информация от Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, че пипер сорт „Ивайловска капия“ е заличен от списъка на застрашените от изчезване местни сортове, важни за селското стопанство, се заличава и реда „Ивайловска капия“ в приложение № 8 към чл. 25 от сега действащата уредба. По реда на наредбата се подпомага отглеждането на застрашени от изчезване сортове.

Друга основна част от предложените изменения и допълнения са свързани с получени бележки от ДФЗ-РА, които касаят прилагането на мярката. В тази връзка се прецизират текстове относно прекратяването на ангажименти от ДФЗ-РА, начина на възстановяване на средства при прекратяване на ангажименти с цел избягване на различно тълкуване и начина, по който ДФЗ-РА изчислява процентното съотношение при географски припокривания. Отделно се внася по-голяма яснота при прехвърляне на ангажимент, както и се прецизират сроковете за преминаване на обучение.

Leave a Comment