Митото на ЕК върху азиатския ориз изобщо не зарадва нашите оризари

оризНовината от края на миналата седмица, че оризът, който внасят в Европейския съюз държавите Минмар и Камбоджа, ще се облага с мито от 175 евро за тон, не хвърли във възторг българските оризопроизводители. 

„Митото въобще не засяга българския пазар, тъй като то се отнася единствено за сортовете Индика“, коментира пред Агро Пловдив оризопроизводител от област Пловдив. Той поясни, че отличителна характеристика на този сорт са дългите зърна, които не допадат на вкуса на българския потребител. Затова у нас Индика не се засява. Не е така обаче в Гърция и Италия, които са големи производители на ориз сорт Индика. Те изнасят и за други европейски държави и затова вносът от Минмар и Камбоджа е имал досега неблагоприятен икономически ефект за тях. С 40% е намаляло европейското оризопроизводство за последните 5 години.

У нас се отглеждат предимно едрозърнести сортове ориз от групата Балдо. Българите купуват и дребнозърнест ориз Басмати. Тези сортове също се внасят от двете държави, но те няма да бъдат обмитявани.

Новината от 18 януари 2019 г. бе, че вносът на ориз сорт Индика от Мианмар и Камбоджа в държавите от ЕС ще се товари със 175 евро/тон до 17 януари 2020 г., със 150 евро на тон до 2021 г. и със 125 евро до 2022 г. В същото време българските оризопроизводители не могат да си поемат дъх от евтиния внос на азиатски ориз и по-ниските субсидии за оризопроизводство в сравнение с тези, които получават другите държави.

Leave a Comment