Очаква се щурм на Африканската чума по свинете до 3-4 месеца

САЩ разработват ваксина срещу болестта, ЕК също трябва да предвиди ресурс за развойна дейност
Снимка на Gligan.net

Снимка на Gligan.net

Трябва да се предприемат спешни мерки на ниво ловци и свинеферми от тип „заден двор“, ако искаме сектор „Свиневъдство“ да не бъде затрит. От ЕС трябва да се заделят средства за развойна дейност на ваксина, защото има риск от поголовно заличаване на свинекомплекси. Около това се обединиха участниците на дискусия на тема „Африканска чума по свинете – превенция и тенденции в ЕС“, организирана в края на миналата седмица в Русе по инициатива на Момчил Неков, член на ЕП от Комисията по земеделие и развитие на селските райони.

Един от най-големите проблеми е рискът от разпространение на чумата сред животните гледани в т.нар. „Фамилна ферма тип Б“ – заден двор. Чумата се разпространява много лесно – чрез храна, остатъци от нея, дори обувки или контакт със заразена материя. Вирусът й може да оцелее и във вода няколко месеца. Ако бъде констатирано заболяване в такава семейна ферма, това предвещава икономически крах за свинекомплексите в съседство.

Друг сериозен проблем е ловът. Точният брой на дивите свине у нас трудно може да се определи, но според оценки на специалистите плътността е прекалено голяма за територията на България. Според експерти се очаква до 3-4 месеца да има бум на Африканска чума, защото тогава е размножителният период на дивите свине и те са по-податливи на заболяването заради раждането и кърменето. Момчил Неков обърна внимание на нуждата разработване на ваксина срещу заболяването в най-кратки срокове.

За Класическата чума по свинете има такава, но не и за Африканската. На 16.10.2018 г. Американският департамент по селско стопанство започна процедура по разрешение на компанията Зоетис да разработи ваксина. „Проблемът е пряк и много остър за ЕС, затова трябва да се предвиди ресурс за развойна дейност и в Европа в най-кратки срокове. Не можем да останем в очакване американците да разработват нещо, което е проблем тук и сега“ коментира Момчил Неков след конференцията.

В България се оказа, че има и дефицит на лаборатории за изследване на проби. Радостина Донева, председател на асоциацията за българската местна порода Източнобалканска свиня, обърна внимание, че заради забавяне в даване на резултати от проби, което отнема близо седмица, губят продукция. За сравнение, подобни лаборатории в Румъния има във всяка област и резултатите са готови бързо.

Африканската чума по свинете е заболяване по свинете, което се разпространява както по дивите, така и по домашните свине. В съседна Румъния, където заради заболяването трябваше да се заколят близо 400 000 прасета, има засегнати вече 19 области. „Африканската чума не е заразна за хората, но икономическите последици от нея ще са тежки. Затова трябват общи и спешни усиля и стъпки, ако не искаме сектор като свиневъдството, който е изключително важен за животновъдството в България, да изчезне“ заяви в заключение Момчил Неков.

В цяла Североизточна България се усеща напрежение заради разпространението на болестта. В България досега има регистрирани само четири огнища – всички през 2018 г., като нито едно не е било в област Русе.

В събитието организирано от евродепутата Момчил Неков участие взеха собственици на свинекомплекси, ловци, кметът на община Тутракан – д-р Димитър Стефанов, директорът на ОДБХ-Русе д-р Георги Дяков, д-р Ливиу Флореску от Националната агенция по безопасност на животните в Гюргево, народни представители и др. Поканени бяха и представители на Изпълнителната агенция по горите, но оттам не изпратиха представител, което посрещна неодобрението на присъстващите.

Leave a Comment