Салмонела в пилешко! Две фирми се проверяват

пиле

БАБХ успокои, че няма заразена стока в магазините

Две фирми са обект на спешна проверка от българската агенция за безопасност на храните. Причината – инспектори от БАБХ открили салмонела в пилешко месо при рутинна проверка в цеха на преработвателно предприятие. Доставчик на месото пък е голяма птицеферма, където също са започнали проверки.

От БАБХ успокояват, че няма данни в търговската мрежа да се предлага заразено пилешко месо.

Установени са два серотипа салмонела, Salmonella Derby и Salmonella Infantis, които са нископатогенени. Очакват се резултатите от обследването на случая, като има вероятност да става дума за вторично замърсяване.

На фирмата преработвател са наложени административни санкции съгласно Закона за храните, уточняват от БАБХ.

Салмонелата са бактерии, които лесно се разпространяват с храната. Характерни са продуктите от животински произход. Навлизайки в човешкия организъм салмонелата атакува бързо червата като причинява гадене, повръщане, болки в корема, диария, понякога с примес на кръв, висока температура, главоболие – характерни симптоми на хранително отравяне.

Докато възрастният организъм бързо се справя с чревната инфекция, а при някои тя дори не предизвиква или не се разпознават неприятните симптоми, при децата салмонелозата може да донесе неприятни последици. Дължи все още на неукрепналия организъм и имунна система. Особено уязвими са децата до 4-годишна възраст.

Leave a Comment