УС на ДФ „Земеделие“ предостави индивидуален de minimis на биволовъд

Българска МурраРешение за предоставяне на индивидуална държавна помощ de minimis взе Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ на последното си заседание. 8 хил. лв. ще получи „Монастирско земеделско стопанство“ЕООД. Едноличната фирма на Петър Александров стопанисва собствен имот от 14 дка в землището на с. Гигинци, където е известният Гигински манастир в община Брезник. Във ферма от 622 квадрата се отглеждат 100 бивола от породата „Българска Мурра“. Александров е собственик на фирмата от 7 декември 2018 г., преди него е имало още 3-ма еднолични собственици.

Още през 2016 г. екоинспекцията в Перник публикува съобщение за инвестиционното предложение на „Монастирско земеделско стопанство“ да изгради предприятие за преработка на прясно мляко до 1000л/ден в с. Гигинци. Изглежда обаче инвестицията не е изпълнена тогава, защото миналата година РИОСВ Перник публикува ново предложение на дружеството – за изграждане на тръбен кладенец за водоснабдяване на фермата. В същото съобщение се посочва, че „Монастирско земеделско стопанство“ иска да изгради и малка мандра за преработка на биволското мляко с капацитет 900 литра на денонощие.

В решението на УС на ДФЗ се посочва, че земеделският стопанин се задължава в срок до 31 март 2019 г. да запази 80% от броя на животните, които са регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти (ВетИС) на БАБХ, като за целта сключва договор с ДФ „Земеделие”.

Уточнено е, че средствата се предоставят по параграф 43-00 „Субсидии и други текущи трансфери за нефинансови предприятия” от бюджета на ДФ „Земеделие” от определения ресурс за държавни помощи.

Leave a Comment