Няма да има Консултативен съвет по пчеларство към МЗХГ

пчелни кошери от био фермата на ВладоНяма да бъде създаден Консултативен съвет по пчеларство, стана ясно след срещата в петък между шестимата излъчени от общинските пчеларски организации представители на бранша и зам.-министър Янко Иванов. 

Доц. Иванов е предложил легитимно избраните в началото на януари пчелари и Работната група, която обсъжда новата Национална пчеларска програма, да влязат в състава на Постоянна експертна работна група. Тя ще обсъжда не само новата пчеларска програма, но и наболелите проблеми на бранша. На забележката, че голяма част от пчеларските общински сдружения не одобряват състава на досегашната Работна група, зам.-министърът е отговорил, че министерството има право да покани по своя преценка участници. 

„Най-напред ще работим по предложените текстове в пчеларската програма, тъй като до края на февруари документът трябва да бъде изпратен за нотификация в ЕК“, съобщи пред Агро Пловдив Ростислав Рашев, който бе избран да представлява пчеларите от Югоизточния регион. 

Една от най-важните теми, която предстои да бъде обсъдена от браншовиците и министерството, е контролът върху използването на пестициди и нарушаването на забраната да се третират растения във фаза на цъфтеж. 

Leave a Comment