Рибовъдните стопанства ще бъдат освободени от някои такси и от монтирането на измервателни уреди

рибарник, аквакултуриРибовъдните стопанства скоро ще бъдат освободени от задълението да монтират измервателни уреди, които да отчитат водните количества, с които се пълни стопанския басейн. Това е залегнало в предложения проект за изменение и допълнение на Закона за водите. Законопроектът е внесен от група депутати и утре, 30 януари 2019 г., той ще бъде разгледан от аграрната комисия в парламента.

В мотивите към проекта е посочено, че при повечето действащи рибни стопанства няма техническа възможност да се монтират измервателни устройства. Дори и да съществува подобна възможност, често се случва между водоизточника и стопанството да се появи трето лице, което без позволение черпи вода, а рибовъдът я заплаща. Освен това в условия на проточност на басейна водата, отнета от водоизточника се връща за часове или дни.

Друга промяна в закона отменя таксата за замърсяване от дифузни източници за аквакултури в съоръжения и на таксата, която се дължи в случаите на водовземане от воден обект за аквакултури. Басейновите дирекции са освободили от тази такса производители, които ползват плаващи съоръжения за аквакултури, което поставя в неравностойно положение различните рибовъди.

Предварителните сметки показват, че при отпадане на таксите приходите ще намалеят с 200 хил. до 250 хил. лв., но пък в замяна на това ще се увеличат с 3,5 млн. лв. приходите от данъци и осигуровки на заетите в сектора. Освен това тенденцията за намаляване на производството на риби от аквакултури ще бъде обърната, надяват се вносителите.

 

Leave a Comment