При „Училищен плод“ съотношението производители/търговци е 50 на 50

Икономическият интерес е за 20 милиона лева, обясни по време на блиц контрола Румен Порожанов

череши, децаНаредбата за „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ е „крива“ и земеделското министерство непрекъснато прави опити за я „изглади“. Това е наложило и последните промени в нея, които са публикувани за обществено обсъждане на сайта на МЗХГ. Те дават права на директорите на учебни и детски заведения да избират доставчици и да се отказват от тях при нарушения. Така министър Румен Порожанов обясни последните изменения на норматива в отговор на зададен депутатски въпрос по време на блиц контрола, който се проведе вчера в парламента.

Румен Порожанов посочи, че с удоволствие би прехвърлил доставките на плодове, зеленчуци и млечни продукти към Министерството на образованието и науката, но няма как това да стане, тъй като част от финансирането по схемата идва от Европейския съюз, което задължава ДФ „Земеделие“ да разпределя средствата.

Министърът посочи, че при доставчиците на мляко и млечни продукти 63 на сто са производители, 37 процента са търговци. При доставките на плодове и зеленчуци съотношението е 50 към 50. Причина за изравняването на двете групи е в гъвкавостта на търговците, част от които, за да получат по-сигурни възможности, че ще участват в схемата, са се регистрирали като земеделски производители „и сега се проверяват от ДФ „Земеделие“.

Към доставките на плодове, зеленчуци и млечни има изключително голям обществен интерес, който е съчетан и с икономически интереси. Интересите са за 20 милиона лева без ДДС, уточни Порожанов. Над 400 хил. ученици и над 3 500 учебни заведения участват в схемата

По думите на министъра няма как производителите да зависят от субективния избор на директорите на заведенията, тъй като БАБХ ще продължи да контролира качеството на доставените продукти.

Leave a Comment