Отпадна банковата гаранция за търговците на горива

бензиностанцияБанковата гаранция при регистрация на търговците на горива напълно отпада, гласуваха депутатите на второ четене на Закона за горивата днес, 31 януари. Законът, който регулира търговията с нефт и нефтени продукти влезе в сила на 28 януари, но още преди това правителството поиска отлагането му до 1 юли, за да се коригират недомислени текстове.

Банковата гаранция при регистрация на търговските обекти, работещи с нефтопродукти беше 200 хил. лв., при окончателното гласуване бе намалена на 20 хил. лв., а днес поправките премахнаха обезпечението. Отпадна и изискването за капитал от 1 млн. лв. и 500 000 лв. гаранция за търговците на пропан-бутан.

„В малките населени места има обекти, за които тези 20 000 бяха много. В момента няма никаква административна или финансова тежест. Регистрацията ще бъде безплатна“, посочи председателят на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров-Ревизоро от „Обединените патриоти“.

Димитров посочи, че в момента са регистрирани 400 000 обекта. „Благодарение на това, че ние конкретизирахме кои са земеделски с всичките изисквания, те се обособиха като обекти“, коментира Димитров. Конкретизирани са обектите, които ще могат да се зареждат от ведомствени бензиностанции. „Това са строители, миньори, преработватели на отпадъци, транспортни фирми, концесионерски обекти“, обясни той.

Въпреки приетите отстъпки от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива не останаха доволни. „Искаме законът за горивата да бъде спрян. Проблемът не е само в 20-те хиляди лева гаранция. Искаме на регистрационен режим да бъдат поставени износът и вносът. Те са основните генератори на сива икономика“, заяви Симо Симов от сдружението.

Гласуването на текстовете продължава с обсъждането за отлагането на целия закон или на наредбата към него. По думите на икономическия министър Емил Караниколов въпросната наредба е готова и остава само да се приеме окончателно.

Leave a Comment