САРА: Внасяме 3 пъти повече слънчоглед, отколкото изнасяме, ечемикът се възражда

Прогнозата на Рабобанк е, че цената на пшеницата в ЕС ще падне до пролетта на 180 евро/тон

зърно, USDAПлощите с пшеница у нас през 2018/2019 г. ще са с 1% повече, а с ечемик ще се увеличат с 3 на сто, прогнозира Центъра за икономически изследвания в селското стопанство /САРА/.  Земите, заети с пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица ще достигнат 2,69 млн.ха., като през предходната година реколтираните площи се изчисляват на 2,67 млн.ха. Свиването на площите с 4%се дължи на съкращаване площта на слънчогледа.

По прогнози на САРА, засетите площи с пшеница за следващага реколта ще достигнат 1,19 млн.ха, а на ечемик до 130 хил.ха.

По данни на САРА за разлика от всички останали зърнени култури, при слънчогледа се забелязва, че износът е с около 3 пъти по-малък от вноса на семена. До декември са изнесени 39 хил. тона, а са вкарани 130 хил. тона.

До декември 2018 г. от страната са изнесени около 2 млн.т пшеница (оценката за износа според САРА до края на сезона е за 3,6 млн.т. ), 179 хил.т. – ечемик (прогнозата е за общ износ 295 хил.т.), 618 хил.т – царевица (очакванията за нетният износ за пазарната година да е 1,8 млн.т.).

Износът при рапицата до м.декември 2018 г. достига 395 хил.т. при очаквани общи количества за експорт до 435 хил.т.

През януари 2019 г., FOB цените на зърнените култури от Украйна продължават лекото си покачване. Хлебната пшеница към края на месеца се котира на цена от 240 US$/т, ечемикът е на цена 235 US$/т, фуражна пшеница – 228 US$/т. При царевицата цената нараства до 180 US$/т.

Причината за рязкото поскъпване на пшеницата и ечемика през 2018/19 година е стабилното и нарастващо търсене, по-слабата световна реколта, известните ограничения пред износа от страна на Русия, заради по-слабата реколта там, по-лошите от очакванията данни за прибраното зърно в Австралия и Аржентина.

В следващите 2-3 месеца цената ще се определя преобладаващо от развитието на новите посеви и изменението в търсенето. Очаква се да има увеличение на засетите площи с пшеница, специално в САЩ, с около 5%, до 15,2 млн.ха. Прогнозата на Рабобанк е, ако тенденциите се запазят такива, цената на пшеницата в ЕС да падне от пролетта до 180 евро/т.

Цената на рапицата през настоящия сезон, макар и малко по-висока в сравнение с 2017/18 година (370- 380 евро/т) не нарасна до очакванията заради силното давление от цената на соята и палмовото масло. Ако се постигне търговско споразумение между САЩ и Китай, цената на соята ще тръгне нагоре, което ще развърже допълнително цените на другите маслодайни

Leave a Comment