Бъдещите студенти плащат 16.80 лв. здравни през лятото

НАП-Пловдив

16.80 лева са месечните здравни осигуровки

Учениците, които вече са завършили средно образование, трябва да плащат здравните си осигуровки докато станат студенти или започнат работа, напомнят от НАП Пловдив. Месечната сума е 16.80 лева. За първия месец от периода на самоосигуряване – юли, вноската трябва да се преведе най-късно до 25-ти август.

Самоосигуряването се налага, тъй като в периода между завършване на средното образование и започване на академичната година във висшето учебно заведение, бившите гимназисти не се осигуряват от републиканския бюджет, защото не попадат в нито една от двете категории – „ученици“ или „студенти“.

НАП напомня това, защото в противен случай младежите може да се окажат с прекъснати здравно-осигурителни права.

В същия срок до 25-ти август еднократно се подава и декларация Образец 7. Формулярът може да бъде разпечатан от интернет страницата на НАП www.nap.bg и подаден след това не само на място в приходната агенция, но и по пощата като писмо или по интернет с електронен подпис. Отново в електронната страница на администрацията в рубриката „Електронни услуги със свободен достъп“ всеки може да проверява и следи здравния си статус, което става напълно безплатно с въвеждане на ЕГН.

 

Leave a Comment