Само животновъди, които ползват пасища в паркове, могат да кандидатства по мярка 10

053_003_Nacionalen_park_Rila.jpgПрез кампания 2019 няма да се приемат заявления за подпомагане, с които се поема нов ангажимент по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г. или се разширяват поети ангажименти за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.. Това е записано в проекта на заповед на земеделския министър, с която се отхвърля възможността да се финансират и нови бенефициенти по биологичната мярка 11 и да се поемат нови ангажименти от досегашните бенефициенти.

Допуска се единствено възможността за приемане на нови заявления по мярка 10 по направление „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“.

По нова направление могат да кандидатстват животновъди, които притежават тревопасни животни (овце, говеда) и имат годишно разрешително за паша, издадено от дирекциите на национални паркове Рила, Пирин и/или Централен Балкан, както и от природните паркове.

Земеделският стопанин, кандидатстващ за подпомагане по направлението, трябва да притежава най-малко или 50 овце, или 10 говеда, или комбинация от тях, но не по-малко от 10 ЖЕ.

Leave a Comment