АУ отпразнува свети Трифон с отбрани вина на 50-годишната си изба

Трифон Зарезан Красимир Вълчев

С отбрани вина Аграрният университет почерпи днес многобройните си гости за празника на свети Трифон Зарезан. Стотици се събраха пред 50-годишната винарска изба, разположена сред експерименталната база на университета в землището на с. Брестник. Виден гост на празника на лозата и виното бе просветният министър Красимир Вълчев, който бе задържан от журналисти с въпроси за скандала на седмицата – обвиненията срещу министър Боил Банов. Ректори, директори на професионални училища, кметове, дипломати, бизнесмени, университетски преподаватели, служители и студенти избраха да са в петъчния слънчев ден сред природата с лозова пръчка в едната ръка и чаша вино в другата.

Ректорът на АУ проф. д-р Христина Янчева информира гостите за богатата лозаро-винарска история на университета. Преди 60 години след обстоен анализ на почвата и климата учените решили да създадат лозов масив с около 400 винени и десертни сортове грозде на това място. Общо университета разполага със 185 хектара учебна земеделска земя, разположена в две землища. Във винарната, построена през 1969 г., се съхраняват над 50 вида вина, а годишният й капацитет е 20 хил. литра. Проф. Янчева припомни, че още с първото си участие на пловдивския фестивал Дефиле на младото вино в края на 2018 г. университетските вина са спечелили златен и сребърен ритон. „Нека берекетът да прелива през праговете ви през тази година“, пожела ректорът.

Трифон Зарезан, АУ 2019 г.

За Цар на виното бе избран гл. ас. д-р Боян Сталев от катедра „Лозарство“. Той даде ценни напътствия точно преди ритуалната резитба на лозята. „Първо се обръщаме на Изток и благодарим на свети Трифон. После режем пръчка от чеп. Поливаме корените на лозата с вино и със светена вода.“

Трифон Зарезан

 

 

Leave a Comment