Китайски хибриден ориз ще бъде засят върху над 4 хил. дка в Пловдивска област

Васил Гелев (на преден план вляво) бе гост на празника Трифон Зарезан в Пловдив

Васил Гелев (на преден план вляво) бе гост на празника Трифон Зарезан в Пловдив

Китайски хибриден ориз ще бъде засят върху повече от 4 хил. дка оризища в Пловдивска област. Изпитвания, проведени миналата година, са показали, че добивът от този ориз е 1,5 пъти по-висок от средния за областта и че  той може да се приспособи към нашите климатични условия. Това съобщи в Пловдив Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Той уточни, че информацията за отглеждане на хибридния ориз у нас е на посолството на Китай. За същия хибрид Аграрният университет (АУ) кандидатства по двугодишна програма пред фонд „Научни изследвания“ към образователното министерство за адаптиране на сорта, посочи още Гелев.

Директорът на Центъра информира, че през март е предвидено провеждане на симпозиум в Джъдзянския университет, в които ще вземат участие учени от АУ и председателят на Българската асоциация за шафран и шафранови изделия Хасан Тахиров. С резолюция на китайския президент Ли Дзинпин е решено от 2019 г. азиатската държава да започне да развива индустрията с шафран. България има възможност да изпрати шафранови луковици, които са с високо качество, поясни Васил Гелев.

Относно дейността на открития преди две години в Пловдив Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти между държавите от Централна и Източна Европа и Китай Васил Гелев съобщи, че реализираният оборот за 2018 г. е в размер на около 30 милиона щатски долара. Миналата година е бил открит на територията на Китай реципрочен логистичен хъб, в който китайското земеделско министерство е инвестирало повече от 150 млн. щатски долара.

България експортира към Китай главно вино, пчелен мед, напитки като минерална вода и сокове, а също така вафли и други сладкарски изделия. Реализирането вино е повече от 1,2 милиона литра, уточни Васил Гелев.

Leave a Comment